Toto ste o oblečení netušili: Na čo sú gombíky na ramenách či trojuholník na mikine?

TA3/zm
11.2.2023 10:00

Nie je náhoda, že džínsy majú popri klasickom vrecku aj jedno malé. Takisto dve dierky na teniskách, mimo tých na šnurovanie, nie sú na ozdobu. A vedeli ste, že aj mašlička na nohavičkách má svoj význam? Tieto detaily na oblečení majú svoj zmysel.

Toto ste o oblečení netušili: Na čo sú gombíky na ramenách či trojuholník na mikine?
Pexels

Niektoré detaily na oblečení prehliadame, alebo len skrátka netušíme, na čo v skutočnosti slúžia.

Trojuholník na mikinách

Na niektorých mikinách, zvyčajne bez kapucne, nájdete pod golierom všitý trojuholník. A ten tam veru nie je na okrasu. Vznikol pri výrobe prvých mikín, aby zachytával pot nositeľa a golier sa tak skoro neroztiahol a zachoval si svoj tvar.

Gombíky na ramenách

Vyzerajú ako na okrasu, ale tiež mali svoj zmysel. Gombíky na ramenách niektorých búnd, prípadne sák, pomáhali oblečeniu lepšie držať na vešiaku.

Vodorovná dierka na gombík

Niektoré košele, ktoré nemajú golier, ale len zapínanie, majú na vrchu jednu vodorovnú dierku na gombík, ktorá oproti tým ostatným zvislým udrie do očí. 

Pútko na košeli

A teraz nemáme na mysli pútka, ktoré sú na oblečení bežne pod golierom zo zadnej vnútornej časti. Možno ste si všimli, že niektoré košele majú tento detail aj na vonkajšej chrbtovej strane. No funkcia neprekvapí, opäť toto uško vzniklo na to, aby sa oblečenie ľahko vešali. S nápadom začali námorníci a pokračovali študenti, ktorí sa vďaka tomuto pútku zavesili školské košele jednoducho do skriniek.

Mašlička na nohavičkách

Odkedy existuje spodná bielizeň, odvtedy existuje aj mašlička na prednej strane dámskych nohavičiek. Tento malý detail mal v minulosti obrovský zmysel, dnes je na bielizni skôr zo zvyku. Kedysi, keď ešte nebolo pouličné osvetlenie, vstávali ženy do práce doslova za tmy. Aby nemali problém s obliekaním poslepiačky, mašlička na nohavičkách slúžila na orientáciu, ktorou stranou si bielizeň obliekajú.

Malé vrecko na džínsach

Klasické vrecká na džínsach sú ešte aj dnes na jednej strane zvyčajne obohatené o malé vrecko, ktoré tam nie je na okrasu. Vzniklo v roku 1873 a jeho anlický názov watch pocket prezrádza, na čo slúžilo. Na hodinky! Kedysi si ich páni odkladali do tohto malého vrecúška, dnes už nemá takýto význam, ale stále slúži na odloženie drobných predmetov.

Dve dierky na teniskách

Okrem klasických dierok na prevlečenie šnúrok, nájdete na niektorých modeloch aj dve vodorovné dierky blízko podrážky. Ak si myslíte, že sú na okrasu alebo na vetranie nôh, ste na omyle. Aj tieto otvory slúžia na šnurovanie. Mali by sa používať na to, aby bola noha v topánke ešte pevnejšia.

Témy: móda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok