Kremeľ zrejme podplácal európskych politikov. Investigatívna skupina analyzovala uniknuté e-maily

ta3 čtk
4.2.2023 13:14

Kremeľ zrejme podplácal európskych politikov, aby zaujali ústretovejšie postoje voči Rusku. Robil tak prostredníctvom utajovanej lobistickej organizácie, ktorá bola riadená priamo z ruského parlamentu. Uviedla to investigatívna skupina OCCRP na základe analýzy stoviek uniknutých e-mailov.

Kremeľ zavŕšil anexiu
TASR/AP

OCCRP tvrdí, že uniknuté e-maily z organizácie Medzinárodná agentúra pre súčasnú politiku ozrejmujú fungovanie skrytého lobingu Ruska v európskej politike. Podľa nej bola riadená priamo zvnútra Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Uniknutá elektronická korešpondencia patrila parlamentnému pracovníkovi Sargisovi Mirzachanjanovi, ktorý organizáciu po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym viedol. S pomocou vybudovanej siete analytikov, novinárov a ďalších osôb pomáhal presadzovať záujmy Kremľa vo veci protiruských sankcií či anexie Krymu.

Podľa investigatívnych novinárov Mirzachanjanova skupina ponúkala európskym politikom peniaze napríklad za to, že vo svojich zákonodarných zboroch vznesú proruské návrhy. Krajne pravicovým aktivistom tiež platila za publikovanie prokremeľských článkov a organizovala cesty na Krym pre európskych politikov a podnikateľov, pričom náklady hradila ruská strana.

V apríli 2016 Mirzachanjan poslal kolegovi dokument, v ktorom bolo uvedených deväť európskych politikov z Rakúska, Nemecka, Talianska, Česka a Poľska, ktorí sa mali zúčastniť Jaltského medzinárodného ekonomického fóra – spolu s „honorármi“ v celkovej hodnote 21 500 eur. Fóra sa v rokoch 2016, 2017 a 2018 zúčastnil aj bývalý český europoslanec Jaromír Kohlíček, ktorý vo svojich vyjadreniach pre ruské médiá opakoval ruský pohľad na sankcie a anexiu ukrajinského polostrova Krymu. V uniknutých dokumentoch je bývalý europoslanec za KSČM spomínaný v súvislosti s "honorárovou" platbou 5000 eur. Ak ju skutočne od ruskej lobistickej skupiny dostal, nie je podľa serveru Investigace.cz možné overiť, pretože v roku 2020 zomrel.

OCCRP ďalej uvádza, že Mirzachanjanovi lobisti mali konkrétny rozpočet na to, aby prinútili európskych politikov navrhovať prokremeľské uznesenia alebo za ne hlasovať. Napríklad plánovali, že taliansky senátor Paolo Tosato a rakúsky poslanec Johannes Hübner, obaja z krajne pravicových strán, predložia vo svojich zákonodarných zboroch rezolúciu o zrušení sankcií proti Rusku. V rozpočte bolo okrem iných výdavkov uvedené, že "v prípade úspešného hlasovania" by každý z politikov dostal odmenu. Politici návrhy skutočne preložili, ich parlamenty ich ale neschválili. Nie je ale jasné, či boli peniaze vyplatené. Obaja zákonodarcovia to popreli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok