Nad Latinskou Amerikou sa vznáša druhý špionážny balón z Číny. Blinken odložil návštevu Pekingu

ta3 čtk
4.2.2023 08:36

Nad Latinskou Amerikou sa vznáša ďalší špionážny čínsky balón. S odkazom na oznámenie Pentagónu o tom informuje stanice CNN a tlačové agentúry. Prvý čínsky špionážny balón bol pozorovaný už niekoľko dní vo vzdušnom priestore Spojených štátov a americké úrady o ňom informovali v piatok.

Úrady uviedli, že "určite" ide o balón vybavený špionážnou technikou, ktorý sa pohyboval nad vojenskými objektmi v USA, a zvažovali jeho zostrelenie. "Máme správy o balóne letiacom nad Latinskou Amerikou. Považujeme ho za ďalší čínsky špionážny balón," uviedol hovorca Pentagonu Pat Ryder. Polohu balóna bližšie nespresnil.

Čínske ministerstvo zahraničia v piatok reagovalo na balón nad USA vyhlásením, že incident ľutuje a že sa jedná o meteorologický balón, ktorý nedokáže sám dobre manévrovať a nad USA ho zaniesol vietor. Americký minister zahraničia Antony Blinken kvôli incidentu odložil na víkend plánovanú návštevu Pekingu.

V sobotu čínske ministerstvo zahraničia pripojilo, že prítomnosť balóna vo vzdušnom priestore Spojených štátov je nehoda, ktorú zapríčinila vyššia moc. Niektorí politici a médiá v USA ju podľa tohto úradu využívajú na útočenie na Čínu a na jej diskreditáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok