USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. V balíčku sú aj rakety s doletom viac ako sto kilometrov

ta3 čtk
3.2.2023 19:09

Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 2,175 miliardy dolárov. Obsahovať bude okrem iného systémy protivzdušnej obrany Hawk aj novo vyvinuté rakety GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), ktoré môžu byť odpaľované aj zo systémov HIMARS a majú dolet až 150 kilometrov. Na tlačovej konferencii to oznámil tlačový hovorca Pentagonu Patrick Ryder.

Rakety GLSDB takmer zdvojnásobia dosah ukrajinských raketových systémov.

Taktické balistické strely ATACMS Spojené štáty Ukrajine však naďalej poskytnúť odmietajú napriek ukrajinským sľubom, že poskytnuté systémy nepoužijú na útoky na ruské územie.

Ryder dnes na tlačovej konferencii uviedol, že USA sa vo vojenskej pomoci Ukrajine teraz snažia posilniť predovšetkým jej schopnosť brániť sa vzdušným útokom.

Aktuálna vojenská pomoc bude obsahovať aj ďalšie protitankové strely Javelin, ktoré možno odpaľovať aj z ramena a ukrajinskí obrancovia ich nielen od USA dostali už v prvých týždňoch plnohodnotnej ruskej invázie. Od jej začiatku vo februári minulého roka vyčlenili USA na vojenskú aj inú pomoc Ukrajine takmer 30 miliárd dolárov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok