Kaliňák vypovedal na policajnom prezídiu. Obvinenie z korupcie je absurdné, reagoval

ta3 TASR
3.2.2023 14:02

Obvinenie z korupcie považuje exminister vnútra Roberta Kaliňák za absurdné. Povedal to v piatok na Prezídiu Policajného zboru. Kaliňákov advokát David Lindtner uviedol, že vypovedať bude až po prečítaní spisu. Zároveň si ponechali lehotu na podanie sťažnosti proti obvineniu.

Advokát poznamenal, že majú ťažkú pozíciu, pretože musia vyvracať niečo, čo sa podľa nich nestalo. Obvinenie je podľa neho založené na jednej vete a jednej výpovedi exšéfa finančnej správy Františka Imreczeho. "Je to jedno z najznásilnenejších uznesení, aké som kedy čítal," skonštatoval Kaliňák. 

"Je to rovnako povrchné, nezákonné, arbitrárne uznesenie, s akým sme sa stretli už v kauze Súmrak. Mysleli sme si, že po kauze Súmrak už väčšie právne dno nenastane, a tu musím povedať, že ide o skutočne absolútnu absenciu zdravého rozumu," poznamenal Lindtner. 

Líder Smeru-SD Robert Fico na piatkovej tlačovej konferencii opätovne zopakoval, že ide o politicky motivovaný proces, ktorého cieľom je zlikvidovať predstaviteľov opozície. Kritizuje postup polície, i vyšetrovateľku Moniku Barčákovú, ktorá podľa neho nie je nestranná. Postup NAKA označil za nezákonný. Za šokujúce považuje, že nepoznajú meno dozorujúce prokurátora, odmietajú im ho vraj prezradiť. Nepoznajú ani mená svedkov. Absurdné politické obvinenie je podľa neho nezmyslené a vymyslené, bez akýchkoľvek dôkazov.

Kaliňák poznamenal, že prípad má všetky atribúty politického procesu. Hovorí o "vystrašenej" vyšetrovateľke, o podvádzaní, falšovaní i vymýšľaní dôkazov. "Majú strach z pravdy. Držia pod krkom všetkých kajúcnikov," odkázal. Potvrdil, že v piatok idú po spis k obvineniu.

Verbálne útoky na prácu príslušníkov Policajného zboru (PZ) vedenie polície v piatok večer odsúdilo. Čestným policajtom vyjadrilo plnú podporu. "Vedenie Prezídia Policajného zboru odsudzuje verbálne útoky, urážky, invektívy, uvádzané nepravdy a vyhrážky voči vyšetrovateľom a policajtom vykonávajúcim operatívnu činnosť na NAKA pre ich riadny výkon právomoci a služobnej činnosti v trestných konaniach," napísala polícia na sociálnej sieti.

Deklaruje, že bude naďalej odhaľovať a vyšetrovať trestnú činnosť tak, aby bol na základe dôkazov zistený skutkový stav veci. V prípade obvinenia konkrétnej osoby deklaruje, že bude vždy objasňovať okolnosti svedčiace proti nej, ako aj v jej prospech, aby bolo umožnené spravodlivo rozhodnúť.

NAKA obvinila 1. februára exministra vnútra Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela st. pre zločin podplácania. Podľa polície sú obvinení podozriví z poskytnutia úplatku osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR. Kaliňák považuje svoje obvinenie z podplácania za nezákonné a nezmyselné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok