Svetové ceny potravín klesli. Index sa tak dostal na najnižšiu úroveň od septembra 2021

TA3 ČTK
3.2.2023 12:44

Svetové ceny potravín v januári desiaty mesiac za sebou klesli. Ich index sa tak dostal na najnižšiu úroveň od septembra 2021. Vyplýva to z piatkovej správy Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).

Index FAO, ktorý sleduje ceny obilnín, rastlinných olejov, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru na medzinárodných trhoch, v januári medzimesačne klesol o 0,8 percenta na 131,2 bodu. Z rekordného maxima 159,7 bodu, na ktoré sa vyšplhal vlani v marci po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, sa tak už znížil o takmer 18 percent. 

Za januárovým poklesom indexu stáli nižšie ceny rastlinných olejov, mliečnych výrobkov a cukru, zatiaľ čo ceny obilnín a mäsa zostali oproti decembru bez výraznejších zmien.

Čiastkový index cien rastlinných olejov v januári klesol o 2,9 percenta. Index cien mliečnych výrobkov sa znížil o 1,4 percenta a index cien cukru o 1,1 percenta. Index cien mäsa klesol iba o 0,1 percenta, zatiaľ čo index cien obilnín sa o 0,1 percenta zvýšil.

Ceny pšenice síce klesli o 2,5 percenta kvôli nečakane vysokej produkcii v Austrálii a Rusku, ceny ryže však stúpli o 6,2 percenta, a to okrem iného kvôli silnému dopytu v niektorých ázijských krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok