ROZHOVOR: Jej rodina ušla pred vojnou v Juhoslávii. Bývali sme v pivnici, nevedeli sme jazyk

ta3/Alžbeta Múcsková
6.2.2023 00:00

Rodičia 23-ročnej respondentky, ktorá si priala ostať v anonymite, museli pre vojnu v Juhoslávii opustiť svoje domovy a presťahovať sa do Bratislavy. Na začiatku neovládali jazyk, nemali vybavené žiadne papiere a bývali v pivnici reštaurácie. Po vyše 20 rokoch vlastnia viaceré nehnuteľnosti a prevádzkujú pizzeriu v Petržalke. Respondentka popísala životný príbeh jej rodiny.

ROZHOVOR: Jej rodina ušla pred vojnou v Juhoslávii. Bývali sme v pivnici, nevedeli sme jazyk
Archív respondentky

Teraz však vaša rodina býva v Rovinke pri Bratislave. Ako ste sa tam dostali?

Rodičia pracovali každý deň od rána do večera a poctivo si šetrili peniaze. Samozrejme, pri takých napätých rodinných vzťahoch sa chceli z bytu starého otca dostať čo najrýchlejšie preč, aby na ňom neboli závislí. Keď si už našetrili dostatok financií, kúpili pozemok v Rovinke a postavili tam dom, v ktorom moja rodina teraz žije.

Ako sú na tom vaše rodinné vzťahy dnes?

Už je to ako tak v poriadku. Mamini rodičia stále bývajú v Bratislave a často sa navštevujeme. Každý rok taktiež chodievame do Srbska za otcovou rodinou. Rodičia ju navštevujú dokonca ešte častejšie.

Na Slovensko sa nevrátim

Naďalej vlastníte pizzeriu v Petržalke. Ako sa vašim rodičom darí s podnikom?

Od roku 2001, kedy otec pizzeriu otvoril, prešla mnohými zmenami. Počas strednej školy som tam často vypomáhala, no teraz sa na ňu zameriava skôr môj brat, ktorý ju v budúcnosti pravdepodobne preberie. Okrem tradičnej talianskej pizze otec rozšíril ponuku i o srbskú kuchyňu a mama si v suterénnych priestoroch otvorila palacinkáreň. Obom podnikom sa darí.

Váš brat sa teraz pripravuje na prebratie reštaurácie. Čomu sa venujete vy?

Po strednej škole som odišla z Bratislavy do Holandska za štúdiom. Štyri roky som strávila v meste Groningen, kde som študovala najprv európske štúdiá no neskôr som zmenila odbor na mediálne štúdiá. Momentálne som na magisterskom štúdiu v Rotterdame. O svojej budúcnosti ešte nemám jasnú predstavu. Premýšľala som nad viacerými krajinami, kam by som sa po škole presťahovala. Na Slovensko sa už však pravdepodobne nadobro nevrátim.

Holandsko Archív respondentky
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok