Ruský minister nevidí dôvod znižovať produkciu ropných produktov kvôli embargu EÚ

ta3 ČTK
3.2.2023 11:10

Rusko nevidí dôvod prečo reagovať výrazným znížením produkcie svojich rafinérií v reakcii na embargo Európskej únie na ruské pohonné hmoty, ktoré nadobudnú účinnosť 5. februára. Povedal to v piatok podľa agentúry Interfax ruský minister energetiky Nikolaj Šulginov.

embargo_2.jpg
TA3

"Akonáhle bude embargo uvalené, zvážime, k čomu to povedie. Zatiaľ nemáme dôvod sa domnievať, že bude drasticky obmedzená rafinácia alebo produkcia ropných produktov," povedal novinárom Šulginov. Rusko tiež podľa Šulginova kvôli embargu neuvažuje o zmene harmonogramu údržbových prác v rafinériách. V rámci protiruských sankcií zavádzaných kvôli ruskej invázii na Ukrajinu začal začiatkom decembra platiť zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie a krajín G7; dovoz ropovodom Družba, ktorý sa týka Česka, Slovenska a Maďarska, má z embarga výnimku.

Od 5. februára nadobúda účinnosť embargo na dovoz ropných produktov. Navyše v rovnaký deň začína platiť zákaz námornej prepravy ruskej ropy a ropných produktov, ak sa predávajú za ceny vyššie ako je stanovený strop. Pre ropu bol zatiaľ stanovený strop na 60 dolárov (55 eur) za barel, pre ropné produkty ešte stanovený nebol. Rusko na strop reagovalo zákazom dodávok ropy a ropných produktov do krajín uplatňujúcich cenový strop.

Šulginov súčasne oznámil, že cena dodávok ruského plynu do Bieloruska v roku 2023 zostane na rovnakej úrovni ako vlani, teda 128,5 dolára (117 eur) za tisíc metrov kubických. Platby sa realizujú v ruských rubľoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok