Putin precenil sily ruskej armády. Ofenzíva skončí na jar bez veľkých úspechov, predpovedajú analytici

TA3 ČTK
3.2.2023 10:20

Ruský prezident Vladimir Putin možno opäť precenil sily ruskej armády, a preto jej predpovedaný veľký útok na východe Ukrajiny skončí predčasne v období jarných dažďov a nepovedie k prelomu vo vojne, predpovedajú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

"ISW nespozorovalo žiadne známky, že by ruské sily dostatočne obnovili svoju bojovú silu, aby porazili ukrajinské sily na východnej Ukrajine a dobyli cez 11.300 kilometrov štvorcových neokupovanej časti Doneckej oblasti, teda viac ako 42 percent celkovej rozlohy tejto oblasti, do marca, ako údajne Putin svojim vojskám nariadil," píše inštitút.

Ruská ofenzíva by podľa amerických expertov mohla vyvrcholiť počas aprílového obdobia dažďov, ak nie skôr, bez toho, aby dosiahla operačne významné výsledky. To by mohlo podľa ISW vytvoriť priaznivé podmienky pre ukrajinské sily, ktoré by mohli využiť pri vlastnej protiofenzíve koncom jari alebo v lete po zaradení západných tankov do svojich jednotiek.

Ukrajinskí predstavitelia v poslednom čase opakovane varovali pred možnosťou, že Rusko znovu podnikne veľký útok, aby zvrátilo situáciu na bojisku. Naposledy minister obrany Oleksij Reznikov varoval, že ruská ofenzíva by mohla začať už 24. februára, teda na výročie vpádu ruských vojsk do krajiny. Na ruské prípravy na ofenzívu v podobe posilňovania vojsk a prieskumu na rôznych úsekoch frontu upozornil vo štvrtok aj ukrajinský generálny štáb.

ISW tiež poukázal na to, že ruské úrady zablokovali internetové mobilné služby v okupovanej Luhanskej oblasti, a to pravdepodobne v snahe posilniť bezpečnosť a utajiť rozmiestnenie nových ruských jednotiek. Ukrajinci totiž používali mobilné telefóny na zhromažďovanie informácií o ruských silách v okupovanej časti Ukrajiny a posielali ich ukrajinskej armáde. Ruské sily sa podľa analytikov možno učia zo svojich predchádzajúcich chýb a posilňujú ochranu sústredenia ruských síl pred veľkou ofenzívou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok