V piatok rokoval parlament. Diskutovali o nedeľnom zatvorení obchodov aj znížení veku pre vstup k policajtom

ta3 TASR
3.2.2023 07:35

Poslanci Národnej rady SR začali piatkové rokovanie pokračovaním diskusie k návrhu novely Zákonníka práce. Skupina poslancov v nej navrhovala, aby obchody na Slovensku boli okrem sviatkov zatvorené aj väčšinu nedieľ v roku. V závere dňa sa poslanci venovali aj návrhu na zníženie veku pre vstup do Policajného zboru.

Predseda finančného výboru parlamentu Marián Viskupič (SaS) v rozprave pripomenul, že zákaz nedeľného predaja je jednou z tém, ktorá sa opakovane vracia. Je to podľa neho veľmi zlý nápad, ktorý nikomu nepomôže, ale veľa ľuďom poškodí.

"Nehovorím, že krajina nemá mať žiadne regulácie. Štát by však mal stanovovať a vymáhať len nevyhnutne potrebné regulácií. Kľúčová je ich zmysluplnosť," zdôraznil. Existuje podľa neho množstvo argumentov, prečo sa predkladatelia nedeľného zákazu mýlia. "Zákaz nedeľného predaja urobí veľa škody, ale len minimum úžitku," vyhlásil Viskupič.

Predkladatelia vo svojom návrhu upozornili, že podľa zákona sú všetky nedele dňami pracovného pokoja. Napriek tomu má Slovensko vysoký podiel práce zamestnancov počas nedele oproti iným krajinám EÚ.

"Práca počas nedele spôsobuje najmä u žien, ktoré tvoria 80 % zamestnancov v maloobchode, nemožnosť tráviť voľný deň s rodinou. Navrhovaná zmena zavádza oproti súčasnému stavu približne 44  dní v roku, kedy zamestnanci nemusia vykonávať pracovnú činnosť a má tak ambíciu pomôcť manželstvám, rodinám a deťom," vysvetlili svoj zámer predkladatelia.

Vstup do Policajného zboru

Poslanci Národnej rady SR sa v závere piatkového rokovania venovali možnému zníženiu veku na vstup do Policajného zboru na 18 rokov. Novelu zákona o štátnej službe príslušníkov PZ predložil poslanec Lukáš Kyselica (OĽANO). Úprava ráta aj so zmenou príplatkov. Kyselica deklaroval, že ak by sa mali v tejto súvislosti ohroziť platové pomery niektorých policajtov a vyšetrovateľov, upraví návrh a ponechá v ňom len zmenu veku na vstup do polície.

Čo sa týka vekovej hranice, Kyselica hovorí o demotivačnom prvku. Ozrejmil, že záujemcovia o policajnú prácu si po skončení strednej školy zvyčajne nájdu zamestnanie so stabilným príjmom a keď dovŕšia 21 rokov, tieto faktory prevážia, čím sa ich motivácia na vstup do zboru zníži. Poukázal pritom aj na aktuálny podstav polície i Zboru väzenskej a justičnej stráže. Zmena by podľa neho mohla prispieť k riešeniu problému.

Právna úprava tiež hovorí o nahradení príplatku za nerovnomernosť času služby tzv. premenlivým príplatkom a tiež o úprave rozpätia príplatku za riadenie. Cieľom má byť odstránenie nerovnomernosti, ktorá sa podľa Kyselicu dostala do zákona ako motivačný prvok pre tých, ktorí pracujú v kanceláriách. "Týkalo sa to najmä vyšetrovateľov, keďže do týchto funkcií nechceli ísť ľudia, radšej pracovali na hliadke a viac si zarobili na príplatkoch," priblížil.

Poslanec vysvetlil, že novelizácia sa chystala aj na Ministerstve vnútra SR, prešla pripomienkovým konaním a bola aj na hospodárskej rade, no na vládu sa nedostala. Podotkol, že zmeny príspevkov by mali negatívny vplyv na štátny rozpočet, zhruba 110 miliónov eur. V súvislosti s obavami o znižovanie platov v polícii pre úpravy príspevkov deklaroval, že ak nedôjde k dohode pri finančnom krytí úpravy, novelu "vykuchá" a nechá v nej len nástup od 18 rokov. "Vedú sa ďalej rokovania," dodal.

V diskusii by mali poslanci ešte pokračovať. Písomne sa do nej prihlásil za klub Smer-SD Marián Saloň. Poslanci sa vrátia do lavíc opäť 7. februára. V úvode dňa majú naplánované dva body z dielne rezortu práce. Následne by sa mohli vrátiť k diskusii o Policajnom zbore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok