Sankcie ovplyvňujú aj ruské internetové zoznamky. Zákazníci pribúdajú, tržby sa však znížili

TA3 ČTK
3.2.2023 07:26

Ruské internetové zoznamky vlani zvýšili počty svojich klientov kvôli odchodu zahraničných konkurentov: Mamba hlási rast o 20 percent, Teamo o 30 percent a VK Znakomstva o 73 percent. Ale poriadne zarobiť sa im nepodarilo kvôli problémom s platbami v App Store a Google Play, upozornil ruský denník Kommersant.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Spoločnosti Apple a Google kvôli západným sankciám obmedzili možnosť platiť kartami ruských bánk. Zahraničná zoznamka Tinder stále zostáva obľúbená najmä u Rusiek, "pretože je tam viac cudzincov", vysvetľujú experti. Predpovedajú, že tento rok finančné ukazovatele ruských zoznamiek zrejme vzrastú, pretože za krízy sa ľudia chcú zbližovať.

Mamba pripustila, že tržby sa oproti predchádzajúcemu roku o desatinu znížili, avšak čistý zisk sa zdvojnásobil. V roku 2021 táto zoznamka podľa dostupných údajov utŕžila miliardu rubľov (vyše 13 miliónov eur) a zarobila 24 miliónov rubľov (viac ako 300-tisíc eur). Hlavnú príčinu poklesu tržieb vidí riaditeľ Andrej Broneckij v obmedzení možnosti platiť v západných aplikáciách ruskými kartami.

Avšak kvôli oslabeniu konkurencie – platby ruskými kartami prestal vlani prijímať Tinder, zatiaľ čo Badoo úplne odišiel z Ruska – Mamba vidí šancu zvýšiť do konca tohto roka počet klientov o pätinu.

Hoci Rusi nie sú veľmi ochotní platiť za zoznámenie sa, aktuálny sklon k šetreniu sotva zhorší situáciu internetových zoznamiek, predvída analytik Sergej Viljanov. "V ťažkých dobách sa ľudia naopak začínajú viac zbližovať," tvrdí. A zoznamky nie sú práve miesto, kde by ľudia mohli nejako významne ušetriť, súhlasí riaditeľ Telecom Daily Denis Kuskov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok