Šéf maďarskej diplomacie obvinil amerického veľvyslanca, že sa mieša do vnútorných záležitostí krajiny

ta3 čtk
2.2.2023 20:42

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó obvinil amerického veľvyslanca v Budapešti, že sa snaží miešať do vnútorných záležitostí Maďarska. Podľa agentúry AP ide o doklad narastajúceho diplomatického rozkolu medzi Spojenými štátmi a Maďarskom. Szijjártó reagoval na vyjadrenie veľvyslanca Davida Pressmana pre server Politico, kde diplomat prístup Maďarska k vojne na Ukrajine označil za "politiku schvaľovanú ruským prezidentom Vladimirom Putinom".

Péter Szijjártó
TASR/AP

Szijjártó vo štvrtok povedal, že je úplne nepodstatné, čo si Pressman alebo akýkoľvek iný veľvyslanec myslí o domácich politickom dianí v Maďarsku, pretože sa ho to netýka. "Nie je na ňom, aby sa miešal do maďarských vnútorných záležitostí," dodal.

Pressman, ktorý sa úradu ujal vlani v auguste, má situáciu v Maďarsku pomerne neľahkú, píše AP. Na jeseň ho maďarská pravicová tlač blízka premiérovi Viktorovi Orbánovi kritizovala za to, že sa stretol s dvoma sudcami, a obvinil ho, že presadzuje "americký kolonializmus".

AP uvádza, že sa Pressman neváha verejne vyjadrovať k posilňovaniu protiamerických nálad v Maďarsku alebo k odporu, aký Orbánova vláda prejavuje voči sankciám, ktoré Európska únia uvalila na Rusko kvôli vpádu na Ukrajinu. Veľvyslanec sa v januári v jednom z tweetov spýtal, "ako snaha chrániť ruských oligarchov pred sankciami poslúži Maďarsku a Maďarom?".

Vláda v Budapešti, ktorá mala priateľské vzťahy s administratívou predchádzajúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa, tvrdí, že únijné sankcie proti Moskve ekonomiku krajín dvadsaťsedmičky poškodzujú viac ako tú ruskú. Tvrdí, že koniec bojov na Ukrajine môžu priniesť jedine rokovania medzi Moskvou a Washingtonom, a nie stráženie ruských jednotiek z Ukrajiny.

Szijjártó vo štvrtok Pressmanovi odkázal, že pokiaľ bude kritizovať politiku Budapešti, bude pre neho ťažké efektívne pracovať na zlepšovaní spolupráce medzi oboma krajinami. "Toto obdobie sa skončilo. Maďarsko je suverénna krajina, nikto zvonku nám nemôže hovoriť, ako máme žiť," povedal Szijjártó.

Pressman v reakcii na jeho výroky napísal na twitteri, že "so všetkou úctou snahy Ruska jednostranne prekresliť hranice v Európe nepovažujeme za obyčajnú vnútornopolitickú udalosť v Maďarsku."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok