Spojenci by mali v podpore Ukrajiny prejaviť viac odvahy, povedal Pavel

ta3 čtk
2.2.2023 18:41

Zvolený český prezident Petr Pavel v rozhovore s francúzskou agentúrou AFP povedal, že spojenci by mali pri podpore Ukrajiny prejaviť viac odvahy. Po ukončení konfliktu s Ruskom by sa Ukrajina podľa Pavla mala stať členom Severoatlantickej aliancie (NATO) aj Európskej únie.

Petr Pavel
TASR/AP

"Pokiaľ ide o konvenčné zbrane, potom skutočne nevidím žiadny dôvod k limitom. Bez obrnenej techniky, bezpilotných prostriedkov, delostrelectva a raketových systémov dlhšieho rozsahu, ale výhľadovo možno aj bez nadzvukového letectva sa Ukrajina naozaj s takto ťažkým protivníkom nedokáže vysporiadať," uviedol Pavel. V súvislosti s aktuálnou diskusiou o možných dodávkach stíhačiek F-16 na Ukrajinu tak súhlasil s postojom Poľska, podľa ktorého to vec dáva zmysel, pokiaľ sa na nej zhodne celé NATO.

Šesťdesiatročný zvolený prezident ČR od svojho sobotného víťazstva nad expremiérom Andrejom Babišom poskytol rozhovory už niekoľkým zahraničným médiám vrátane britskej verejnoprávnej BBC a denníka Financial Times . Zahraniční novinári sa Pavla pýtajú predovšetkým na medzinárodnú politiku a AFP nebola v tomto smere výnimkou.

Pavel v rozhovore zopakoval, že Ukrajina by sa po skončení vojny a odchode ruských vojsk mala stať členom NATO aj EÚ. "Potom to už bude len otázkou politickej vôle, pretože z hľadiska zhody v hodnotách, v dlhodobých strategických záujmoch az hľadiska technickej interoperability medzi armádami NATO a Ukrajiny už Ukrajina splnila podmienky," povedal Pavel a k členstvu v NATO dodal, že "ukrajinská armáda bude s ohľadom na prebiehajúci konflikt tou najskúsenejšou a najpripravenejšou armádou v Európe".

Konflikt na Ukrajine môže podľa Pavla skončiť jedine tým, že Rusko opustí ukrajinské územie, dôjde k mierovým rokovaniam, náprave škôd a potom aj k povojnovej obnove krajiny a "v rámci práva dôjde aj k vyšetreniu vojnových zločinov". K fyzickému ukončeniu bojov môžu však podľa Pavla partneri Kyjeva prispieť len pokračovaním vojenskej pomoci a tým, že budú "veľmi dôslední v uplatňovaní sankcií proti Rusku".

"Jedine takto sústredeným úsilím si Rusko môže uvedomiť, že konalo v rozpore s normami a že v civilizovanom svete 21. storočia ani veľká krajina ako Rusko nemôže vo svojom konaní ignorovať normy fungovania svetového spoločenstva," dodal Pavel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok