Fínsko a Švédsko deklarovali, že do NATO vstúpia spoločne, napriek Ankare

ta3 čtk
2.2.2023 16:21

Je v záujme všetkých, aby Švédsko a Fínsko vstúpili do NATO spoločne. Povedala to dnes fínska premiérka Sanna Marinová po rokovaní so svojím švédskym náprotivkom Ulfom Kristerssonom v Štokholme. Švédsky premiér potvrdil, že je ambíciou oboch krajín dokončiť proces spoločne. Uistil tiež, že jeho krajina bude naďalej plniť trojstranné memorandum o umožnení procesu vstupu do NATO, uzavreté medzi Fínskom, Švédskom a Tureckom. Ankara pritom v posledných dňoch dala Štokholmu najavo, že jeho vstup do aliancie zatiaľ ratifikovať nemieni.

Švédsko a Fínsko vlani v júni spoločne podali prihlášku do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a deklarovali záujem vstup spoločne aj dokončiť. Členstvo severských štátov musí schváliť všetky existujúce krajiny aliancie, zatiaľ tak neurobili Maďarsko a práve Turecko.

"Nemám rada túto atmosféru, postoj, kedy je Švédsko prezentované ako akési neposlušné dieťa v triede. Nemyslím si, že to tak je," povedala Marinová na spoločnej tlačovej konferencii s Kristerssonom. Podľa nej Štokholm splnil všetky podmienky vstupu. "Švédsko tiež zaškrtlo všetky okienka, ktoré sú potrebné pre členstvo v NATO," povedala premiérka.

Turecko zrušilo februárové rokovania ohľadom napĺňania príslušného memoranda po tom, čo krajne pravicový politik pri proteste v Štokholme spálil kópiu koránu. V memorande sa štáty zaväzujú k väčšej spolupráci v boji proti terorizmu ak ďalším krokom. K hlavným sporným bodom, najmä vo vzťahu k Štokholmu, patria aj turecké požiadavky na vydanie ľudí, ktoré Ankara považuje za teroristami. Najčastejšie spomínaná je Strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorá sa od 80. rokov usiluje o vytvorenie samostatného Kurdistanu.

Ankara dala minulý týždeň najavo, že fínsku prihlášku schváli zvlášť pred tou švédskou. Kristersson uistil, že jeho krajina naďalej napĺňa trojstranné dojednania. "Vydali sme sa na túto cestu spoločne a ideme po tejto ceste k členstvu spoločne," povedal Kristersson.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok