EÚ schválila siedmu polmiliardovú platbu za zbrane pre Ukrajinu, ďalšie milióny pôjdu na výcvik

ta3 čtk
2.2.2023 15:04

Štáty Európskej únie formálne schválili uvoľnenie v poradí siedmej platby 500 miliónov eur za zbrane pre Ukrajinu, na ktorej sa dohodli minulý pondelok únijní ministri zahraničia. Ďalších 45 miliónov eur poskytne EÚ na výcvik ukrajinských vojakov. Oznámila to vo štvrtok Rada EÚ.

EÚ schválila siedmu polmiliardovú platbu za zbrane pre Ukrajinu, ďalšie milióny pôjdu na výcvik
TASR/AP

Európsky blok takmer rok od začiatku ruskej agresie na Ukrajine celkom uvoľnil z Európskeho mierového nástroja (EPF) 3,5 miliardy eur na nákup zbraní a ďalšieho vojenského materiálu pre Kyjev. Ďalších 100 miliónov vyhradil na zriadenie výcvikovej misie pre ukrajinských vojakov. Jej rozsah sa z pôvodne plánovaného počtu 15-tisíc vycvičených vojakov tento rok zdvojnásobí na 30-tisíc, preto sa EÚ rozhodla pridať 45 miliónov eur. Cvičiť sa vedľa Poľska či Nemecka budú aj v Česku.

"Dnešné nové opatrenia vysielajú jasný signál v kritickej dobe: budeme podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné," uviedol šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Spolu s ďalšími lídrami inštitúcií EÚ bude v piatok rokovať v Kyjeve s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským okrem iného práve o ďalšej vojenskej podpore jeho krajiny, v ktorej chce pokračovať veľká väčšina členských štátov.

Mnoho z nich stupňuje pred očakávanou jarnou eskaláciou bojov dodávky zbraní, keď napríklad Nemecko po dlhom váhaní sľúbilo minulý týždeň dodávky svojich tankov Leopard 2, ktoré zároveň povolilo aj ostatným štátom, ktoré ich majú vo svojej výzbroji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok