Vysokú teplotu nezrazia len lieky: Na horúčku zaberajú tieto bylinky, čaje a jedlá

TA3/zm
9.2.2023 16:00

Pri vysokej teplote je najjednoduchšou a najrýchlejšou cestou, ako ju zraziť, dať si tabletku. No ak by ste chceli hľadať aj prirodzenejšie cesty, poobzerajte sa po kuchyni.

Vysokú teplotu nezrazia len lieky: Na horúčku zaberajú tieto bylinky, čaje a jedlá
Pexels

Niektoré jedlá, čaje a bylinky dokážu zraziť horúčku účinnejšie ako medikamenty. Stačí len vedieť, po ktorých sa oplatí v čase choroby siahnuť.   

Polievky

Voda a tekutiny celkovo dokážu zázraky. Je to liek takmer na všetko, vrátane horúčky. V prípade, že vás trápi vysoká teplota, zraziť ju dokáže aj dostatočný príjem tekutín. Okrem pitného režimu však môžete telu pomôcť vyrovnať sa s horúčkou aj polievkami. Tie majú okrem tekutej konzistencie aj tú výhodu, že sú horúce a vyrovnávajú teplotu tela s okolím. Môžete pripraviť rôzne polievky, vyhnite sa však krémovým a zamerajte sa skôr na vývary.  

Citrusy

Pomaranče a citróny kúpte na kilá, ak máte doma maróda s horúčkou. Vďaka vitamínu C si totiž telo rýchlejšie poradí napríklad s infekciami, ktoré spôsobujú vysokú teplotu. Podpora imunity tiež nie je v takomto prípade na škodu.    

Čaje

Horúci čaj je povinnou výbavou pri chrípke, nachladnutí aj horúčke. Ak ju ale chcete zraziť, potom záleží aj na tom, po akom druhu čaju siahnete. Osvedčili sa najmä dva – šípkový a rakytníkový. Oba obsahujú prírodný vitamín C, ktorý prirodzene zráža horúčku.

Bylinky

Kedysi sa bylinky používali oveľa viac pri liečení rôznych neduhov. Konkrétne pri horúčke bol veľmi obľúbený kvet čiernej bazy alebo lipy, ktoré okrem iného podporujú aj potenie. V ľudovej medicíne sa na horúčku používa aj medovka lekárska, ktorú máte často doma aj bežne.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok