FOTO: Vučić predstavil poslancom medzinárodný plán normalizácie vzťahov s Kosovom

ta3 čtk
2.2.2023 13:51

Srbský prezident Aleksandar Vučić vo štvrtok predstavil srbským poslancom medzinárodný plán, ktorý má viesť k normalizácii vzťahov s Kosovom. Hoci neuviedol jeho plné znenie, za najmenej prijateľnú označil časť, podľa ktorej Srbsko prestane odporovať členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách. Vo svojom prejave tiež naliehal na Prištinu, aby dodržala svoje záväzky a umožnila vznik združenia srbských obcí v Kosove, informovala stanica RTS.

FOTO: Vučić predstavil poslancom medzinárodný plán normalizácie vzťahov s Kosovom
TASR/AP

Pôvodne francúzsko-nemecký plán pre Kosovo bol oznámený na jeseň minulého roka, ale nikdy nebol oficiálne zverejnený. Jeho kľúčové body sú však známe už od doby, keď bol Prištine a Belehradu predložený. Okrem iného stanovuje, že Srbsko a Kosovo sa síce formálne neuznajú, vzájomne však akceptujú svoju štátnu existenciu v existujúcich hraniciach. Srbsko by tiež muselo prestať brániť Kosovu v členstve v medzinárodných organizáciách.

Vučić v prejave v Skupčine uviedol, že nemôže plán zverejniť, ale z toho, čo sa zatiaľ dostalo na verejnosť, je "90 percent pravda". Jeden z bodov návrhu podľa neho skutočne predpokladá, že Srbsko nebude odporovať členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách. Povedal, že pre Srbsko je to ťažko prijateľné. Zároveň pripustil, že nemá nástroje, ako zabrániť začleňovaniu Kosova do medzinárodných organizácií, ako je Rada Európy, NATO či EÚ.

Srbský prezident ďalej povedal, že zatiaľ "nič nepodpísal" a že v rozhovoroch s Prištinou a medzinárodnými predstaviteľmi bude pokračovať. V opačnom prípade by sa podľa neho Srbsko ocitlo v úplnej izolácii a úlohe "európskeho vyvrhola".

Srbskí poslanci vo štvrtok zároveň dostali vládnu správu o stave rozhovorov o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Uvádza sa v nej, že základnou požiadavkou Belehradu vo vyjednávaní je vznik združenia okresov so srbskou väčšinou v Kosove. Vytvorenie územného celku s určitým stupňom autonómie však Priština napriek intenzívnemu nátlaku svojich západných spojencov odmieta, hoci sa k tomu kosovská vláda zaviazala už v roku 2013. K tejto požiadavke sa vo svojom prejave prihlásil aj Vučić.

Srbský prezident ďalej zopakoval, že západní vyjednávači postavili Srbsko pred voľbu plán prijať, alebo čeliť dôsledkom v podobe prerušenia prístupových rokovaní s Európskou úniou a stiahnutia zahraničných investícií z krajiny. Minulý týždeň sa v tejto súvislosti Vučić vyslovil za "cestu kompromisu".

Vučičov prejav bol podľa srbských médií niekoľkokrát prerušený dlhým potleskom poslancov z radov jeho Srbskej pokrokovej strany. Zákonodarcovia pravicovej opozície pri ňom naopak vytiahli transparenty s nápismi "Zradca" či "Nie kapituláciu", uviedla stanica N1.

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku vojny a náletov NATO. Srbsko nezávislosť neuznáva a Kosovo stále považuje za súčasť svojho územia. So samostatnosťou nesúhlasia tiež napríklad Rusko a Čína, ktoré majú v Bezpečnostnej rade OSN právo veta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok