Duda je pripravený postaviť železnú oponu. Sme proti vojne, urobíme pre to všetko, povedal

ta3 tasr
2.2.2023 13:34

Poľský prezident Andrzej Duda je pripravený postaviť novú železnú oponu, ak sa za východnou hranicou bude musieť vysporadúvať s agresívnym štátom. Vyhlásil to vo štvrtok v Rige, kde s lotyšským prezidentom Egilsom Levitsom rokoval najmä o bezpečnostných otázkach. Informovala o tom agentúra PAP.

Duda je pripravený postaviť železnú oponu. Sme proti vojne, urobíme pre to všetko, povedal
TASR/AP

Duda zároveň zdôraznil, že Poľsko vynaloží všetko úsilie na to, aby v Európe nevypukla regionálna vojna. Podotkol, že Poľsko na odradenie od agresie posilňuje svoj vojenský potenciál a zvyšuje svoje výdavky na obranu. Spresnil, že nedávno prekročili dve percentá HDP a v roku 2023 to bude pravdepodobne na úrovni štyroch percent. Ocenil, že poľská verejnosť tieto kroky vedenia štátu pochopila, pričom uviedol, že "Poliaci nechcú mať u seba doma ruský svet".  

Zároveň vyjadril presvedčenie, že aj vďaka tomu, že Poľsko je súčasťou aliancie NATO, dokáže odolať všetkým snahám "zotročiť nás a vnútiť nám cudziu moc." Duda vo svojom príhovore zdôraznil, že invázia ruskej armády na územie Ukrajiny, ku ktorej došlo pred necelým rokom, viedla k rozhodujúcej zmene vnímania sveta mnohými ľuďmi, predovšetkým z hľadiska bezpečnosti a budúcnosti.

Vyhlásil, že pobaltské štáty, ktoré majú podobné historické skúsenosti s ruskou hegemóniou ako Poľsko v minulom storočí, varovali svet, že pád komunizmu v Rusku a rozpad Sovietskeho zväzu neznamená, "že Rusko so svojou tradičnou veľkoruskou mentalitou zmizlo z povrchu zemského, že odišlo a už sa nikdy neobnoví".  Podľa Dudu "sme v skutočnosti svedkami jeho vzkriesenia, výbuchu ruského imperiálneho komplexu, ktorý vyústil do agresie voči našej časti Európy."

Duda si podľa svojich slov myslí, že ruské vedenie na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa snaží obnoviť vplyv cárskeho impéria. Vo svojom prejave Duda tiež poznamenal, že Rusko svojím konaním v poslednom čase ukázalo zvyšku sveta, že "všetky rozprávky o konci dejín a príbehy o tom, že v Európe raz a navždy zavládne mier a pokoj, boli absolútne nesplniteľným snom". 

Pripomenul, že Poľsko a Lotyšsko sa postavili proti ruskej invázii na Ukrajinu, a ubezpečil, že sú pripravené urobiť všetko pre to, aby sa konflikt nedostal aj na ich územie. "Sme proti vojne, urobíme všetko pre to, aby v našich krajinách nebola vojna," povedal Duda. Prezidenti Lotyšska a Poľska sa v Rige zúčastnili na stretnutí expertov venovanom aktuálnym bezpečnostným výzvam, dodala agentúra PAP.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok