Britská centrálna banka zvýšila základnú úrokovú sadzbu na štyri percentá, nevylučuje ďalšie navýšenie

ta3 čtk
2.2.2023 13:29

Britská centrálna banka podľa očakávania zvýšila základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu na štyri percentá. To je najvyššia hodnota od konca roku 2008, kedy svet zasiahla finančná kríza. Centrálna banka súčasne vo svojom štvrtkovom oznámení upustila od sľubu, že bude v prípade potreby úroky ďalej výrazne zvyšovať. Uviedla tiež, že inflácia už pravdepodobne dosiahla vrchol.

minca libra peniaze 1140 px (ČTK)
ČTK

Menový výbor zvýšil hlavnú úrokovú sadzbu už desiatykrát za sebou. Centrálna banka sa pomocou sprísňovania menovej politiky snaží dostať pod kontrolu infláciu, ktorá v posledných mesiacoch vyvoláva krízu životných nákladov, štrajku vo verejnom sektore a obavy z recesie. Miera inflácie v decembri predstavovala v Británii 10,5 percenta.

Banka upozornila, že zvyšovanie úrokových sadzieb, s ktorým začala v decembri 2021, bude mať pravdepodobne stále väčší vplyv na ekonomiku. Očakáva, že do konca tohto roka vďaka rastu úrokov inflácia spomalí na štyri percentá, zatiaľ čo pôvodne predpokladala, že to bude na päť percent.

"Ak by sa objavili dôkazy o pretrvávajúcich tlakoch, potom by bolo potrebné ďalšie sprísnenie menovej politiky," uvádza sa v oznámení centrálnej banky. To je podľa investorov signál, že séria prudkého zvyšovania úrokov sa možno chýli ku koncu. Predtým banka uvádzala, že bude podľa potreby rázne reagovať na známky inflačných tlakov a že by mohlo byť nutné sadzby ďalej zvyšovať. Centrálna banka teraz očakáva, že inflácia sa dostane na jej dvojpercentný cieľ v druhom štvrťroku 2024. Upozornila však na riziko ďalšieho rastu cien.

Podľa centrálnej banky je aj Británia stále na ceste k recesii, tá však bude pravdepodobne plytšia, než sa bankári obávali v predchádzajúcej prognóze vydanej v novembri, najmä vďaka nižším cenám energií. Hrubý domáci produkt (HDP) sa podľa aktuálneho odhadu centrálnej banky v tomto roku zníži o 0,5 percenta, zatiaľ čo novembrová prognóza počítala s poklesom o 1,5 percenta. Recesia by potom mala trvať päť štvrťrokov namiesto pôvodne očakávaných ôsmich.

Nová prognóza je podobná tej, ktorú tento týždeň zverejnil Medzinárodný menový fond (MMF). Ten tento rok v Británii predpokladá pokles HDP o 0,6 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok