Atentátnik z pakistanskej mešity mal počas útoku na sebe policajnú uniformu, informovala polícia

ta3 tasr
2.2.2023 10:40

Samovražedný atentátnik, ktorý v mešite pri policajnom veliteľstve v pakistanskom meste Pešávar usmrtil 101 osôb, bol počas útoku oblečený v policajnej uniforme s helmou. Vo štvrtok o tom informovala tamojšia polícia. Informujeme podľa správy z agentúry AFP.

Atentátnik z pakistanskej mešity mal počas útoku na sebe policajnú uniformu, informovala polícia
TASR/AP

K výbuchu došlo v pondelok počas poludňajších modlitieb. V mešite sa vtedy nachádzalo viac než 300 ľudí. Silná explózia spôsobila zrútenie časti mešity. Atentátnik sa podľa polície odpálil medzi veriacimi. Jeden z policajtov, ktorý útok prežil, povedal, že explózia nastala len niekoľko sekúnd po tom, čo imám začal modlitby.

"Policajti v službe útočníka neskontrolovali, lebo bol oblečený v policajnej uniforme... Išlo o bezpečnostné zlyhanie," uviedla polícia. Dodala, že už má "jasnú predstavu" o tom, kto v mešite útočil, lebo porovnali jeho hlavu nájdenú na miestne činu so zábermi z bezpečnostných kamier.

Polícia dodala, že atentátnik útok nenaplánoval sám, ale spolupracovalo s ním viacero osôb. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, či útočníkovi nepomáhali aj interní zamestnanci policajného veliteľstva, v súvislosti s čím bolo zadržaných najmenej 23 osôb.

Policajné veliteľstvo sa nachádza v zóne s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Orgány v celej krajine oznámili, že sú v stave zvýšenej pohotovosti. V hlavnom meste Islamabad sú na budovách a na vstupoch do mesta rozmiestnení ostreľovači.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok