Biely dom zamietol plán vyzbrojenia sýrskych povstalcov

TA3
3.2.2013 09:38

Biely dom vlani v lete odmietol plán bývalej ministerky zahraničných vecí Hillary Clintonovej a vtedajšieho riaditeľa CIA Davida Petraeusa na vyzbrojenie a výcvik sýrskych povstalcov.

Biely dom zamietol plán vyzbrojenia sýrskych povstalcov
SITA

S odvolaním sa na noviny New York Times (NYT) o tom dnes informovala agentúra Reuters. Spojené štáty posielajú do Sýrie humanitárnu pomoc, odmietli však žiadosti o zbrane zo strany povstalcov, ktorí bojujú za zavrhnutie vlády prezidenta Bašára Asada.

Biely dom zamietol návrh Clintonovej a Petraeusa pre obavy,  že by mohol zatiahnuť USA do sýrskeho konfliktu a že by sa zbrane mohli dostať do nesprávnych rúk, uviedli NYT. Plán podľa nemenovaných predstaviteľov americkej vlády navrhoval preverovanie povstalcov a vyzbrojenie skupiny bojovníkov s pomocou niektorých susedných krajín. Niektorí vládni predstavitelia očakávali, že o otázke vyzbrojovania sýrskych povstalcov sa bude znova hovoriť po novembrových voľbách v USA. Plán však zrejme skončil po tom, ako Petraeus odstúpil po odhalení mimomanželskej aféry a Clintonová nemohla pracovať pre zdravotné problémy, uviedli noviny.

Clintonová, ktorá v piatok odišla z postu šéfky diplomacie, sa v nedávnom rozhovore pre NYT odmietla vyjadriť k svojmu postaveniu v diskusii o vyzbrojovaní povstalcov. Petraeus a hovorca Panettu odmietli správy komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok