Rakúsko vyhostí štyroch ruských diplomatov, dopustili sa porušenia pravidiel

ta3 čtk
2.2.2023 09:13

Rakúsko sa rozhodlo vyhostiť štyroch ruských diplomatov. Dvaja z nich pôsobili na ruskom veľvyslanectve a konali v rozpore s diplomatickým statusom, uviedlo vo vyhlásení rakúske ministerstvo zahraničia. Ďalší dvaja pracovali na ruskom stálom zastúpení pri OSN a podľa rakúskych úradov porušili pravidlá dojednané medzi Rakúskom a OSN.

Podozrenie na omikron už má aj Rakúsko. Ide o osobu, ktorá prišla z Juhoafrickej republiky
TASR/AP

Ministerstvo oznámilo, že ruskí diplomati musia rakúske územie opustiť do 8. februára. Ruské veľvyslanectvo vo Viedni nereagovalo na žiadosť novinárov o komentár. Očakáva sa však, že Moskva oznámi recipročné opatrenia.

Podľa nemenovaného rakúskeho predstaviteľa, ktorého cituje agentúra Reuters, sa prípady týkajú špionáže. Ministerstvo ďalšie detaily nezverejnilo. Porušenie medzinárodných dohovorov sa v diplomacii často používa na označenie rozvedných aktivít. Jeden z vyhostených diplomatov má vyššie postavenie ako ostatní traja, nejedná sa však o veľvyslanca.

Rusko má v Rakúsku rozsiahly diplomatický aparát, píše agentúra AFP. Vo Viedni totiž sídli množstvo medzinárodných inštitúcií, napríklad Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) či Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Podľa agentúry Reuters je v Rakúsku akreditovaných 140 ruských diplomatov.

Viedeň označuje zahraničných diplomatov za nežiaduce osoby len zriedkavo, pripomenula agentúra AFP. Štyri ruské diplomaty Rakúsko vyhostila vlani v apríli v rámci koordinovanej akcie únijných krajín na protest proti masakru civilistov v ukrajinskej Buče. Moskva potom vyhostila štyroch rakúskych diplomatov. Predtým Rakúsko vyhostilo jedného ruského diplomata v roku 2020. Naopak odmietlo označiť za nežiaduce osoby ruských diplomatov v roku 2018, kedy tak urobilo mnoho európskych krajín v reakcii na pokus o vraždu bývalého ruského agenta Sergeja Skripala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok