NAKA obvinila Kaliňáka a Brhela staršieho z podplácania

ta3 ČTK
2.2.2023 08:18

Polícia obvinila bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka a podnikateľa Jozefa Brhela z podplácania niekdajšieho šéfa finančnej správy Františka Imreczeho. Polícia písala o korupčnej kauze na sociálnej sieti, celé mená obvinených neuviedla.

V aktuálnom štádiu trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie k obvineniu Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela pre podplácanie. Informuje o tom Úrad špeciálnej prokuratúry na sociálnej sieti. Priblížil, že v danej veci prebiehajú procesné úkony pod dozorom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry. Obvinení mali poskytnúť úplatok osobe v riadiacej funkcii Finančnej správy SR.

Podľa portálu Aktuality.sk sa obvinenie týka podozrenia, že Brhel vyplácal Imreczemu peniaze navyše k jeho oficiálnemu platu ako prezidenta finančnej správy. Kaliňák je zase stíhaný ako organizátor korupcie. Portál tiež napísal, že vyšetrovateľka vychádzala z výpovede Imreczeho, podľa ktorého mu práve Kaliňák povedal, že si má s Brhelom dohodnúť kompenzáciu mzdy. Obaja obvinení Imreczeho tvrdenia o doplatku k jeho platu popreli, v prípade preukázania viny im hrozí trest odňatia slobody na päť až 12 rokov.

Brhel spolu so svojim synom a niekoľkými ďalšími obžalovanými už čelia obžalobe v prípade údajne nevýhodných zákaziek na dodávku informačných systémov pre finančnú správu v čase, keď ju riadil Imrecze. Ten je stíhaný v niekoľkých kauzách, pri ktorých spolupracuje s políciou.

Niekdajší dlhoročný podpredseda opozičných sociálnych demokratov (Smer-SD) Kaliňák spolu so šéfom Smeru-SD Robertom Ficom a ďalšími dvoma osobami už predtým čelili obvineniu v súvislosti s podozrením zo zneužívania polície a finančnej správy proti politickým oponentom Ficovej strany v čase, keď Fico a Kaliňák boli pri moci. Ich stíhanie v tomto prípade vlani v novembri zrušila generálna prokuratúra.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok