Rusko podľa Reznikova plánuje nový veľký útok, uskutočniť by sa mal na prvé výročie invázie

ta3 čtk
2.2.2023 07:02

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Rusko pripravuje novú veľkú ofenzívu. Varoval, že by mohla začať už 24. februára. Podľa Reznikova zhromaždila Moskva tisíce vojakov a "mohla by niečo skúsiť" pri príležitosti prvého výročnej invázie na Ukrajinu, napísal server britskej BBC. Útok by tiež mohol súvisieť s oslavami ruského sviatku Dňa obrancov vlasti, ktorý si krajina pripomína 23. februára.

Najmenej traja ľudia medzitým zomreli pri stredajšom večernom útoku na rezidenčnú budovu v meste Kramatorsk na východe krajiny. Najmenej 20 ďalších osôb utrpelo zranenie. Poškodených bolo niekoľko domov. "Jediný spôsob, ako zastaviť ruský terorizmus, je poraziť ho," napísal po útoku v Kramatorsku na sociálne siete ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Poraziť ho tanky. Stíhačkami. Raketami dlhého doletu," dodal.

Podľa Reznikova Moskva pre potenciálnu ofenzívu zmobilizovala vyše 500-tisíc vojakov. Ruský prezident Vladimír Putin už vlani v septembri oznámil všeobecnú mobilizáciu 300-tisíc vojakov, ktorá bola podľa neho potrebná na zabezpečenie "územnej integrity krajiny". Ukrajinský minister obrany sa ale domnieva, že skutočný počet vojakov nasadených na Ukrajinu môže byť oveľa vyšší.

"Oficiálne oznámili 300-tisíc, ale keď vidíme vojakov na hraniciach, podľa našich odhadov je to oveľa viac," povedal Reznikov v rozhovore s francúzskou stanicou BFM TV. Ako k tomu poznamenala BBC, podobné informácie nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

O ruských prípravách na novú ofenzívu v posledných týždňoch stále častejšie hovoria ukrajinskí predstavitelia aj západní pozorovatelia. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je to najpravdepodobnejší scenár ďalšieho vývoja bojov na Ukrajine.

Analytici uviedli, že Putin tiež zrejme pripravuje podmienky pre cezhraničné výpady na severovýchodnú Ukrajinu, odkiaľ sa museli vlani na jeseň ruskej jednotky pod tlakom ukrajinskej armády stiahnuť. Cieľom týchto akcií by bolo odviesť ukrajinských vojakov od kritických miest na fronte. Ruská invázia z Bieloruska, ktoré vlani vo februári poslúžilo jednotkám Moskvy na útok na severnú Ukrajinu, je však podľa ISW nepravdepodobná.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková vo štvrtok podľa agentúry DPA uviedla, že väčšina lodí ruskej Čiernomorskej flotily sa vrátila na základne, čo podľa nej naznačuje začiatok príprav na nový vzdušný úder. Rusko od začiatku vlaňajšieho októbra systematicky ostreľuje ukrajinské mestá a energetickú infraštruktúru, zatiaľ posledný úder spustilo pred týždňom.

"Predvádzajú sa na mori, ukazujú svoju prítomnosť a kontrolu nad situáciou a potom zamieria k základniam, kde sa často pripravujú na manévre pre masívny vzdušný útok," uviedla Humenjuková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok