V Egypte zadržali päť influencerov, vo videu parodovali návštevu väzenia

ta3 čtk
1.2.2023 20:54

Úrady v Egypte zadržali päť influencerov po tom, čo na sociálnych sieťach zverejnili video, v ktorom parodovali návštevu väzenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch právnych zástupcov. Trojminútový videoklip bol zverejnený 13. januára a len na facebooku nazbieral viac ako sedem miliónov zhliadnutí.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Video ukazuje ženu, ktorá navštívi svojho snúbenca vo väzení. Obaja sa zapájajú do vtipkovania s niekoľkými ďalšími postavami, vrátane väzenského dozorcu.

Polícia zadržala päť účinkujúcich z videa minulý týždeň, potom ich prípad odovzdala prokuratúre. Tá nariadila 15-dňovú väzbu do doby, než sa začne vyšetrovanie, oznámil právnik dvoch zo zadržaných. Jedným z nich je aj populárny egyptský influencer, ktorý má na facebooku vyše milióna sledujúcich.

Pätica čelí obvineniu z "pripojenia sa k teroristickej skupine, financovaniu terorizmu, zverejňovaniu falošných správ a využívaniu účtov na sociálnych sieťach na páchanie teroristických činov", uviedol právnik. Dodal, že boli zadržaní kvôli videu, ale že nevedia, aké aspekty videa boli dôvodom ich zadržania.

Obvinenia, ktorým čelia, sa podľa Reuters bežne používajú proti ľuďom, ktorí sú považovaní za osoby podkopávajúce štát alebo jeho bezpečnosť.

Kvôli obsahu na sociálnych sieťach boli v Egypte v posledných rokoch vyšetrované aj ďalšie osoby, okrem iného kvôli videám, ktoré sa dotýkajú citlivých tém, ako sú životné podmienky, alebo ktoré úrady považujú za porušujúce konzervatívne spoločenské hodnoty. Egyptské súdy tiež v uplynulých rokoch poslali za mreže desiatky influencerov, ktorých obsah na sociálnych sieťach označili za urážlivý a porušujúci dobré mravy.

Vlani v apríli úrady zatkli skupinu influencerov tvoriacich videá na sociálnu sieť TikTok po tom, čo zverejnili parodickú pieseň o zvyšovaní cien. Podľa ľudskoprávnej organizácie Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR) boli neskôr prepustení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok