Britský minister obrany: Dodanie stíhačiek Kyjevu v tejto chvíli nepovažujeme za správny postup

ta3 čtk
1.2.2023 20:33

Británia sa zatiaľ definitívne nerozhodla, či Ukrajine pošle bojové lietadlá, povedal minister obrany Ben Wallace. Dodal, že "v tejto chvíli" to ale nepovažuje za "správny postup", informovala agentúra Reuters.

Britský minister obrany: Dodanie stíhačiek Kyjevu v tejto chvíli nepovažujeme za správny postup
TASR/AP

"V tejto veci som už zapojený pomerne dlho a naučil som sa dve veci; nikdy nič nepredpokladajte, ani nič nevylučujte," povedal Wallace novinárom v odpovedi na otázku, či Londýn Kyjevu poskytne bojové lietadlá. "Nie je to konečné rozhodnutie... čo ale tento konflikt v tomto roku posunie, bude predovšetkým schopnosť Ukrajiny nasadiť západných obrnencov," dodal minister.

Vojenská pomoc spojencov Kyjeva sa od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu stupňuje; krajiny najskôr dodávali len muníciu, ručné zbrane a vojenské vybavenie. Teraz, po necelom roku od začiatku vojny, oznámili Nemecko, Británia, USA a ďalšie krajiny dodávky moderných tankov na Ukrajinu.

Ako ďalšie požaduje Ukrajina západné stíhačky. Ich dodanie vylúčil americký prezident Joe Biden, pomerne otvorene sa k veci však stavia francúzsky prezident Emmanuel Macron aj poľský premiér Mateusz Morawiecki. Ten však dodal, že Varšava bude konať v koordinácii so svojimi spojencami v NATO.

Stíhačky sú podľa Kyjeva nevyhnutné na obranu Ukrajiny vzhľadom na ruskú vzdušnú prevahu. Predpokladá sa, že Ukrajina aj Rusko teraz budujú svoj arzenál pre očakávanú ofenzívu v nadchádzajúcich mesiacoch. Boje sa na mnohých miestach cez zimu zastavili na mŕtvom bode. Podľa analytikov sa však očakáva, že Rusko po porážkach v lete a na jeseň chce prevziať iniciatívu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok