Proruskí hekeri opäť vyčíňali. Tento raz sa ich terčom stali európske nemocnice

ta3 tasr
1.2.2023 17:45

Holandské úrady pre kybernetickú bezpečnosť v stredu oznámili, že webové stránky niekoľkých nemocníc v Európe sa stali terčom prokremeľskej hekerskej skupiny.

Proruskí hekeri opäť vyčíňali. Tento raz sa ich terčom stali európske nemocnice
Facebook/UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen

V nemocnici UMCG v severoholandskom Groningena, jednej z najväčších v krajine, bol počas kyberútoku v sobotu 28. januára vyradený hlavný server.

"Európske nemocnice vrátane Holandska s najväčšou pravdepodobnosťou zasiahla proruská hekerská skupina Killnet," uviedlo Holandské národné centrum pre kyberbezpečnosť (NCSC).

"Táto skupina oznámila DDoS útoky okrem mnohých ďalších objektov aj na nemocnice (v krajinách), ktoré pomáhajú Ukrajine vo vojne proti Rusku," dodalo centrum.

DoS útok (zahltenie webu pochybnou aktivitou) počítačový systém často úplne vyradí z prevádzky, prípadne   nefunguje celkom normálne. Killnet hrozil útokom na približne 31 nemocníc v celom Holandsku, zatiaľ však bola zasiahnutá len  UMCG. Aj nemocnice v Británii, Nemecku, Poľsku, Škandinávii a Spojených štátoch sa stali terčom hekerov.

"V súčasnosti sú útoky DDoS úspešne zmierňované a dopad útokov je len obmedzený," napísalo NCSC.

Minulý týždeň postihol DDoS útok webové stránky nemeckých letísk, orgánov verejnej správy a finančného sektora. Útočníkom  tiež mala byť skupina Killnet. Pripisuje sa jej aj útok na web Európskeho parlamentu vlani v novembri. Krátko predtým europoslanci schválili rezolúciu, ktorá  označilo Rusko za "štát podporujúci terorizmus".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok