Slovenský poklad: Bryndza je zdravá a jedinečná, čo by ste o nej mali vedieť?

TA3/zm
8.2.2023 16:00

Chovu oviec sa síce venuje viacero krajín na svete, ale bryndzu vyrábame len my. Je to naše slovenské biele zlato.

Slovenský poklad: Bryndza je zdravá a jedinečná, čo by ste o nej mali vedieť?
Pixabay

Bryndza to nie sú len bryndzové halušky, naše národné jedlo. Tento poklad sa dá spracovať v rôznych pokrmoch, dokonca i na studeno.

Z ovčieho syra

Originálna bryndza vzniká z ovčieho mlieka, no v obchodoch bežne nájdete produkty, ktoré sú mixom ovčieho a kravského mlieka. Tá pravá bryndza má o niečo výraznejšiu chuť aj arómu, ktorá môže niekomu až smrdieť.

V oboch prípadoch však bryndza vzniká tak, že najskôr sa z mlieka urobí syr. Doň sa vmieša syridlo a po niekoľkých dňoch vznikne hrudkovitá masa. To však ešte nie je bryndza. Hmota sa premyje, potom sa udržiava pri teplote dvadsať stupňoch a necháva sa ešte ďalej zrieť. Potom sa až syr žmýka, melie, solí a vznikne bryndza.

Najlepšia je májová

Iste ste počuli o májovej bryndzi ako o tej najlepšej, hoci tento produkt sa dá vyrábať celoročne. Odborníci však poznajú tri druhy tohto slovenského pokladu – bryndzu jarnú, letnú a zimnú. Práve jarná vzniká v máji, kedy po dlhej zime rastie opäť tráva, a tak vďaka prirodzenej strave dávajú ovce lepšie mlieko. A tým lepšie nemyslíme len subjektívne jeho chuť. Májové alebo jarné mlieko je skutočne bohatšie na živiny.

Pasterizácia

Ak by sme sa pozreli na pôvodnú receptúru bryndze, používalo sa do nej nepasterizované mlieko. V súčasnosti v obchode takúto bryndzu nenájdete, jedine ak by ste si zašli na salaš, aj to nemusí znamenať, že takú zoženiete. Pasterizovaná síce znamená viac živín, ale aj vyššie riziko skazenia. Preto je po zakúpení tohto jedlého pokladu dôležité, aby šiel čím skôr do chladničky. Kazí sa totiž oveľa rýchlejšie ako iné syry.

Studená je zdravšia

Z hľadiska prípravy rôznych receptov je bryndza výživnejšia, ak je na studeno, napríklad v podobe nátierky. Tepelnou úpravou stráca živiny, no i tak je bohatá na probiotiká, skvelé pre trávenie, a bielkoviny. Obsahuje tiež železo, vápnik a vitamín B. Viac telu prospešných látok je v pravej ovčej bryndzi, preto ak kupujete takú, ktorá sa zmiešavala s kravským mliekom, dbajte na pomer týchto dvoch surovín.          

Témy: jedlo Bryndza
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok