Čína podľa Petra Pavla nie je priateľskou krajinou. Zbavme sa ilúzií, povedal

ta3 čtk
1.2.2023 13:55

Čína podľa budúceho českého prezidenta Petra Pavla nie je priateľskou krajinou a nie je kompatibilná so západnými demokraciami. Krajiny Európskej únie by sa preto mali zbaviť všetkých ilúzií o nej, povedal zvolený český prezident denníka Financial Times (FT). Uviedol tiež, že sa Česko nebude ako pštros schovávať pred tým, že môže viac ekonomicky získať od Taiwanu ako od Číny.

Čína podľa Petra Pavla nie je priateľskou krajinou. Zbavme sa ilúzií, povedal
TASR/AP

"Čína a jej režim nie je v tejto chvíli priateľskou krajinou, nie je kompatibilný so západnými demokraciami, pokiaľ ide o ich strategické ciele a princípy," povedal Pavel britskému denníku. "To je jednoducho fakt, ktorý musíme uznať," poznamenal.

FT pripomína, že sa Pavol v pondelok stal prvou európskou zvolenou hlavou štátu, ktorá telefonovala s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, čo viedlo k tvrdému odsúdeniu zo strany Pekingu. Pavol podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny. Peking považuje Taiwan za svoju neoddeliteľnú súčasť.

"Som si vedomý niektorých... potenciálnych hrozieb, ale zároveň naozaj nevidím žiadne porušenie zásad vo vzťahoch medzi Českou republikou a Čínou," povedal Pavel k čínskej reakcii a možným ďalším krokom zo strany Pekingu. Zo spolupráce s Taiwanom, s ktorého prezidentkou by sa chcel aj osobe stretnúť, podľa neho Česko môže ekonomicky ťažiť viac ako zo vzťahov s Čínou a "nebudeme sa správať ako pštros, aby sme túto skutočnosť zakryli."

Zvolenému českému prezidentovi sa nepáči ani úloha, akú Čína zohráva vo vzťahu k ruskej invázii na Ukrajinu. Peking mal podľa neho šancu byť silným hlasom a ovplyvňovať rozhodnutie Moskvy, ale túto príležitosť nevyužil. "Zostali bokom," povedal Pavel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok