EK predstavila plán podpory firiem, ktorým reaguje na subvencie USA a Číny

ta3 čtk
1.2.2023 13:44

Firmám, ktoré tvoria takzvanú zelenú ekonomiku, chce Európska komisia zjednodušiť administratívu a urýchliť prístup k financovaniu ich projektov. Oznámila to v stredu predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. Brusel chce podľa nej podporiť európsku ekonomiku v reakcii na masívne štátne subvencie, ktoré svojim firmám ponúkajú hlavne Spojené štáty a Čína. Komisia podľa nej do jari navrhne nové normy, ktoré podporujú produkciu ekologických technológií a obmedzujú závislosť na dovoze surovín z Číny.

EK predstavila plán podpory firiem, ktorým reaguje na subvencie USA a Číny
TASR/AP

Únijná exekutíva chce tiež uvoľniť pravidlá štátnej pomoci a vytvoriť zvláštny "fond suverenity". To ale až po debate s členskými štátmi, ktoré nie sú v podpore týchto plánov jednotné. Európske krajiny sa obávajú, že budú kvôli bezprecedentnému americkému plánu ekologických investícií európske firmy znevýhodnené a vypočujú stimuly z USA, kam začnú orientovať časť svojej produkcie. EÚ pritom dlhodobo tvrdí, že chce byť svetovým lídrom v zavádzaní obnoviteľných technológií.

"Chceme, aby tu toto odvetvie zostalo a prosperovalo. Lepší prístup k financiám umožní našim výrobcom čistých technológií rýchlejšie rásť," vyhlásila v stredu šéfka exekútívy Únie. 

Komisia sa preto chystá umožniť štátnu pomoc napríklad na výrobu batérií, solárnych panelov, tepelných čerpadiel alebo veterných turbín. Týkať sa má aj investícií do prechodu súčasných priemyselných podnikov na ekologicky čistejšiu prevádzku. Mimoriadny rámec má fungovať do konca roku 2025 a byť obmedzený výškou podpory, aby vyhovel námietkam viacerých členských krajín. Mal by nadviazať na doterajšie pravidlá platiace do konca tohto roka, ktorými únia umožnila štátom podporiť firmy v reakcii na covidovú pandémiu a rast cien energií.

"Než rozhodneme o ďalšom postupe, budeme chcieť poznať názory členských krajín," vyhlásila v stredu podpredsedníčka EK Margrethe Vestagerová. Zatiaľ čo napríklad juhoeurópske štáty volajú po spoločnom financovaní podpory ekonomík a povolení subvencií, štáty ako Nemecko či Holandsko sú tomu menej naklonené. Vlády siedmich krajín vrátane Českej republiky poslali komisii list, v ktorom varujú pred "závodmi v subvenciách" s USA. Washington plánuje v rámci spomínanej stratégie investovať 369 miliárd dolárov. 

Brusel v rámci svojho plánu chce, aby únijné krajiny využili na podporu obnoviteľných projektov až 250 miliárd eur  z mimoriadneho fondu obnovy, z ktorého zatiaľ vyčerpali len malú časť. Väčšina týchto peňazí je pre členské krajiny dostupná vo forme úverov, o ktorých využitie ale zatiaľ nemali všetky štáty záujem. Lídri únijných krajín budú o dnešnom pláne debatovať budúci týždeň na mimoriadnom summite. Až potom sa v marci komisia chystá navrhnúť spomínané normy.

Súčasťou plánu komisie je aj pomoc so zabezpečovaním pracovníkov do nových odvetví zelenej ekonomiky. Brusel má v pláne monitorovať prípadný nedostatok síl a uľahčovať ich rekvalifikácie alebo zefektívniť uznávanie kvalifikácií medzi jednotlivými štátmi a tiež z mimoúnijných krajín. V záujme obmedzenia závislosti na Číne chce komisia podporiť uzatváranie obchodných dohôd EÚ s ďalšími štátmi a tiež získavať zahraničných partnerov pre dovoz kritických surovín.

Dnešný plán sa dočkal zmiešaných prvých reakcií. Zatiaľ čo nemecký minister hospodárstva Robert Habeck ho označil za "veľmi dobrý", najväčšie politické skupiny v Európskom parlamente ho považujú za málo ambiciózne a kritizujú to, že sa podľa nich vyhýba sociálnym otázkam spojeným s ekologickou transformáciou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok