Teplý uterák alebo metóda 5-4-3-2-1: Zbavte sa stresu pomocou týchto overených techník

TA3/zm
7.2.2023 08:00

Okolo nás je množstvo stresových faktorov a tlak či nervozitu cíti v menšej či väčšej miere každý. Keď sa s týmto skľučujúcim pocitom stretnete najbližšie, vyskúšajte tieto overené techniky na zahnanie stresu.

Teplý uterák alebo metóda 5-4-3-2-1: Zbavte sa stresu pomocou týchto overených techník
Pexels

Nasledujúce metódy by vás mali zbaviť stresu do niekoľkých sekúnd až minút. Vďaka nim si zachováte triezvy úsudok a čistú myseľ.

Dýchanie 

Nie nadarmo sa hovorí „nádych-výdych“, keď sa chystáte urobiť niečo, na čo nemáte napríklad odvahu. Aj to je forma stresu. Dýchanie je pre nás prirodzené, no aj tak s ním málokto pracuje dobre. Pritom jednoduché cvičenie dokáže upokojiť vnútorný stres. Predstavte si, že držíte v ústach slamku, Týmto spôsobom, cez pootvorené pery sa zhlboka nadýchnite čo najhlbšie do pľúc. Dajte si záležať, aby nádych trval niekoľko sekúnd. Potom cez pootvorené ústa začnite vypúšťať vzduch, opäť pomaly a dlhšie než to robíte pri bežnom dýchaní. Upokojíte tým rýchly tep a zvýšený tlak, čo sú sprievodné znaky každej nervozity.

Skákanie

Veľmi jednoduché, no účinné cvičenie proti stresu je aj obyčajne skákanie. Ak ste sa dostali do psychickej nepohody, pomôže vám, keď to zo seba vytrasiete. Možno sa vám to zdá nezmyselné, no v skutočnosti takto uvoľníte nervový systém celého tela.

Teplý uterák

Keď máme toho na pleciach veľa, naozaj sa to odrazí aj na krčnej chrbtici. Je to sprievodný jav dlhodobého stresu, ktorý odbúrate pomocou obyčajného teplého uteráku. Dajte si ho okolo krku na niekoľko minút, aby sa napätie vo svaloch uvoľnilo. Túto metódu môžete praktizovať pravidelne, najmä ak máte náročnú prácu alebo ste prišli domov po namáhavom dni.

Metóda 5-4-3-2-1

Ak sa v stresovej situácii nachádzate v prítomnom okamihu, potrebujete sa upokojiť. Na to funguje najlepšie cvičenie, pri ktorom myseľ sústredíte na niečo celkom iné. Vyskúšajte metódu 5-4-3-2-1, pri ktorej očami nájdete v miestnosti päť predmetov. Ďalej sa sústreďte na štyri veci okolo vás, ktoré vydávajú zvuk. Do rúk chyťte ďalšie tri predmety, aby ste precvičili hmat. K ďalším dvom privoňajte a jednu vec ochutnajte. Pomocou tejto metódy nielenže zapojíte všetky zmysly, ale aj ich upokojíte.

Akvárium

Vedci zistili, že sledovať rybičky v akváriu pôsobí na ľudský organizmus tak upokojujúco, že sa nám automaticky zníži tep aj tlak. Ak nemáte žiadne akvárium vo svojej blízkosti, nájdite si ho na internete a sledujte pokojne plávanie farebných rybiek niekoľko minút. Potom sa môžete vrátiť k činnosti, ktorá vás tak rozhodila, a dokážete ju vyriešiť s oveľa chladnejšou hlavou.

Témy: Stres zdravie
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok