Štátny rozpočet Slovenska vykázal prebytok takmer 60 miliónov eur, príjmy stúpli o pätinu

ta3 ČTK
1.2.2023 12:24

Štátny rozpočet Slovenska na konci januára vykázal prebytok 59,6 milióna eur, v medziročnom porovnaní klesol viac ako o polovicu. V stredu o tom informoval rezort financií. Príjmy rozpočtu oproti vlaňajšiemu januáru stúpli bezmála o pätinu, výdavky vzrástli ešte rýchlejším tempom, a to o 26,9 percenta.

Ženy sú viac sporivé a peniaze si odkladajú na konkrétne ciele
TASR/AP

Zákon o štátnom rozpočte na tento rok predpokladá schodok 8,34 miliardy eur. Dôvodom je okrem iného vytvorenie rezervy 3,5 miliardy eur na kompenzácie vysokých cien energií. Rozpočtový schodok Slovenska vlani klesol o 35,5 percenta na 4,52 miliardy eur.

V rokoch 2020 a 2021 sa hospodárenie Slovenska výrazne zhoršilo, a to v súvislosti s negatívnymi dopadmi koronavírusovej krízy. Negatívny vývoj viedol k zvýšeniu dlhu štátu, kvôli čomu začne ministerstvo financií tento rok v máji viazať tri percentá z príslušnej časti naplánovaných rozpočtových výdavkov, teda viac ako trištvrte miliardy eur. Tento krok bude nasledovať po tom, čo dosluhujúcemu kabinetu premiéra Eduarda Hegera na jar vyprší výnimka z uplatňovania najprísnejších sankcií z takzvanej dlhovej brzdy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok