Súhlas Turecka so vstupom Švédska do NATO skomplikoval incident so zapálením koránu

ta3 čtk
1.2.2023 12:16

Turecko nemá kladný pohľad na vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie, aj kvôli tomu, že Štokholm nezasiahol proti protestnému zapáleniu koránu. V stredu to povedal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tým, že voči Fínsku, kde sa taký incident nestal, Ankara podobné výhrady nemá. Tureckí predstavitelia už niekoľko dní dávajú najavo, že by fínsku žiadosť mohli nechať schváliť nezávisle na tej švédskej, pripomína agentúra Reuters.

Turecko sa chce angažovať v Afganistane
TASR/AP

Tureckí predstavitelia už niekoľko dní dávajú najavo, že by Ankara mohla fínsku žiadosť schváliť nezávisle na tej švédskej, pripomína agentúra Reuters. Fínsko v stredz uviedlo, že stojí o spoločný vstup do NATO so Švédskom.

"Švédsko by sa o to nemalo v tejto chvíli pokúšať. Nepovieme áno ich žiadosti o vstup do NATO, kým budú povoľovať pálenie koránu," cituje agentúra Erdogana. Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu v stredu uviedol, že ak sa severské krajiny a NATO rozhodnú žiadosti rozdeliť, bude ich Turecko hodnotiť samostatne, a tú fínsku priaznivejšie.

Nedávne demonštratívne spálenie koránu pred tureckým veľvyslanectvom švédski vládni činitelia odsúdili ako neúctivé. Aj na tieto činy sa podľa nich však vzťahuje ústavná ochrana slobody prejavu. Polícia preto pri demonštrácii proti aktivistom nezasiahla.

Fínski predstavitelia v stredu uviedli, že chcú pokračovať v prístupových rozhovoroch spoločne so Švédskom. "Najrýchlejšie možné schválenie členstva oboch krajín je v najlepšom záujme Fínska, Švédska i celého NATO," uviedla fínska vládna rada pre bezpečnosť a zahraničnú politiku.

Dánsko-švédsky aktivista Rasmus Paludan, ktorý pálenie usporiadal, švédskej tlači povedal, že v podobných protestoch chce pokračovať až do doby, keď Turecko odsúhlasí vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. Niektoré médiá už ale poukázali na Paludanove kontakty s osobami s väzbami na Rusko. Švédsko a Fínsko rozhodli o členstve požiadať po ruskej agresii voči Ukrajine.

Tureckí predstavitelia v uplynulých dňoch naznačujú, že by sa fínskou žiadosťou o vstup do NATO mohli zaoberať oddelene od tej švédskej. Fínsko a Švédsko opakovane deklarovali, že chcú do aliancie vstúpiť spoločne. Helsinki však v januári uviedli, že by sa mohli stať členom NATO aj bez Švédska.

Turecko vyjadruje výhrady k rozšíreniu NATO o dve severské krajiny od minulej jari. Vyčíta im, že nedostatočne bojujú s teroristickými organizáciami, za ktoré Ankara považuje Stranu kurdských pracujúcich, milície YPG a ich sympatizantov či priaznivcov klerika Fethullaha Gülena. Aby proces rozšírenia vôbec začal, podpísala trojica krajín v júni memorandum.Vstup Fínska a Švédska do NATO musia schváliť všetky členské krajiny. S výnimkou Turecka a Maďarska to už všetky urobili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok