Van der Bellen prišiel do Kyjeva, návštevou chce vyjadriť podporu Ukrajine

ta3 tasr
1.2.2023 11:47

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen v stredu prišiel na návštevu Kyjeva, aby Ukrajine vyjadril podporu. Rokovať bude so svojim ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. O svojej ceste rakúska hlava štátu informovala na Twitteri.

Van der Bellen prišiel do Kyjeva, návštevou chce vyjadriť podporu Ukrajine
TASR - Pavel Neubauer

"Na ceste na Ukrajinu, do Kyjeva. Táto cesta je gestom pre mier, znamením solidarity s Ukrajincami a Ukrajinkami," napísal sedemdesiatdeväťročný politik na sociálnej sieti v stredu ráno. Vo videu, ktoré tiež zverejnil, uviedol, že Rakúsko je síce vojensky neutrálne, ale jeho postoj rozhodne nie. "Ukrajinky a Ukrajinci bojujú za svoju krajinu a za budúcnosť pre svoje deti. A my im v tom pomáhame," nechal sa počuť.

O niečo neskôr na Twitter pridal fotografie z kyjevskej stanice, kde ho uvítali ukrajinskí činitelia. "Takmer po roku vojny nie je Ukrajina zabudnutá. Spolu s prezidentom Zelenským a statočnými ľuďmi Ukrajiny obhajujeme európske hodnoty," uviedol Van der Bellen, ktorý 26. januára zložil prísahu pre druhé funkčné obdobie.

Rakúskeho prezidenta sprevádza delegácia, ktorá so sebou vezie aj časť pomoci, vrátane generátorov. Ukrajinu sa čoskoro po tom, čo v marci zloží prísahu, chystá navštíviť aj novozvolený český prezident Petr Pavel, rád by sa do Kyjeva vydal spoločne so slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok