Podiel elektrinou poháňaných áut v EÚ vzrástol, naďalej však prevládajú naftové a benzínové

ta3
1.2.2023 11:32

Podiel áut s plne elektrickým batériovým pohonom v Európskej únii sa vlani zvýšil o tri percentuálne body na 12,1 percenta všetkých novo registrovaných automobilov. Podiel plug-in hybridov predstavoval 22,6 percenta, vyplýva zo správy, ktorú v stredu zverejnilo európske automobilové združenie ACEA. Hlavný podiel na celkovom predaji áut v únii ale majú aj naďalej vozidlá s naftovým a benzínovým pohonom s viac ako polovicou nových registrácií, aj keď ich podiel naďalej klesá.

autá parkovanie ulica (1140pxl) TASR/Jaroslav Novák
TASR/Jaroslav Novák

Predaj elektrických áut v EÚ vlani napriek celkovo klesajúcemu trhu s osobnými automobilmi stúpol o 28 percent na 1,1 milióna. Predaj plug-in hybridov vzrástol o 1,2 percenta na viac ako 874 000. Plug-in hybridy sú poháňané elektromotorom dobíjaným z bežnej elektrickej siete a vedľa toho majú malý spaľovací motor, ktorý po vybití batérie môže vyrábať elektrinu pre ďalšiu jazdu.

Záujem o elektromobily sa zvyšuje aj v Českej republike, kde sa vlani predalo 3895 elektrických vozidiel. To je o 46,7 percenta viac ako v roku 2021. Predaj plug-in hybridov sa však o 4,7 percenta znížil a dosiahol 3560 vozidiel.

Najviac elektrických vozidiel sa vlani predalo v Nemecku, a to 471.394, čo je oproti predchádzajúcemu roku nárast o 32,3 percenta. Vo väčšine krajín rástol predaj najmenej dvojciferným percentným tempom. Výnimkou boli iba Rakúsko, Chorvátsko a Maďarsko, kde sa predaj zvýšil v rozmedzí od 1,3 do 9,2 percenta. V Taliansku predaj elektromobilov ako v jedinej krajine EÚ klesol, a to o 26,9 percenta. Predaj áut s benzínovým motorom sa v EÚ znížil o 12,8 percenta na takmer 3,4 milióna. Predaj vozidiel s dieselovým motorom sa prepadol o 19,7 percenta na 1,5 milióna.

V Českej republike predaj áut s benzínovým motorom klesol o 12,7 percenta, predaj áut s naftovým motorom potom o 9,1 percenta. Nie vo všetkých krajinách ale predaj vozidiel so spaľovacím motorom klesá. Predaj benzínových áut vzrástol v Bulharsku, na Cypre, v Lotyšsku, Portugalsku, Rumunsku a na Slovensku. Odklon zákazníkov od naftových vozidiel je však viditeľnejší, ich predaj sa zvýšil iba v Bulharsku.

ACEA už skôr uviedla, že predaj nových osobných automobilov v Európskej únii vlani klesol o 4,6 percenta na 9,255.930 vozidiel, čo je najmenej od roku 1993. Hlavnou príčinou bol nedostatok súčiastok v prvom polroku, od augusta do decembra už trh vykazoval rast. Tento rok ACEA očakáva zvýšenie predaja nových osobných automobilov o päť percent zhruba na 9,8 milióna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok