Český expremiér Nečas dostal ročný trest a pokutu za nepravdivú výpoveď v prospech manželky

ta3 tasr
1.2.2023 11:22

Za nepravdivú výpoveď v prospech manželky uložil súd českému expremiérovi Petrovi Nečasovi ročný podmienečný trest väzenia, pričom má zaplatiť aj pokutu vo výške 100.000 korún (4200 eur). Rozsudok nie je právoplatný, informujeme na základe informácií televízie ČT24.

Petr Nečas Jana Nečasová Nagyová 1140px (ČTK)
ČTK

Prípad sa týka kauzy zneužitia Vojenského spravodajstva šéfkou kancelárie vtedajšieho premiéra Nečasa Janou Nagyovou, dnes Nečasovou. Expremiér tvrdí, že z obáv pre svoju bezpečnosť vtedy požiadal vedúcu kancelárie, aby kontaktovala Vojenské spravodajstvo.

Nečasová však podľa právoplatného rozsudku výlučne z vlastnej iniciatívy nezákonne úkolovala vojenských spravodajcov, aby zariadili sledovanie vtedajšej premiérovej ženy Radky. Získaním informácií o jej predpokladanej nevere chcela urýchliť Nečasov rozvod. Kauza prispela v roku 2013 k pádu vlády.

Súd Nečasovej v marci 2019 uložil trest tri roky väzenia s päťročným podmienečným odkladom a zákaz pôsobiť vo vedúcich funkciách štátnej správy na desať rokov. Český prezident Miloš Zeman pred dvoma týždňami udelil Nečasovej milosť v tejto kauze a odpustil jej skúšobnú dobu podmienečného odsúdenia.


Témy: ČT24
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok