Inflácia v eurozóne v januári klesla prudšie ako sa očakávalo, dostala sa na úroveň 8,5 percenta

ta3 čtk
1.2.2023 11:13

Medziročná miera inflácie v eurozóne pokračovala v januári v nečakane rýchlom poklese z predchádzajúcich mesiacov. Z decembrových 9,2 percenta sa dostala až na 8,5 percenta. Vo svojom rýchlom odhade to v stredu uviedol štatistický úrad Eurostat. Ekonómovia očakávali miernejšie zníženie rastu cien, v priemere asi na deväť percent.

peniaze bankovky eurá 114 px (TASR/KR PZ)
TASR/KR PZ

Najväčší podiel na zdražovaní stále mali rastúce ceny energií, hoci ich nárast výrazne spomalil. V medzimesačnom porovnaní sa ceny v 20 krajinách platiacich eurom znížili o 0,4 percenta. Rýchly odhad neobsahuje dáta za celú Európsku úniu, štatistický úrad ich zverejní v polovici februára.

Ceny energií sa v januári medziročne zvýšili o 17,2 percenta, zatiaľ čo v decembri vzrástli o 25,5 percenta. V medzimesačnom porovnaní energie o 0,9 percenta zlacneli. K ich podielu na celkovej medziročnej inflácii sa po mnohých mesiacoch priblížila kategória potraviny, alkohol a tabakové výrobky, kde ceny vzrástli o 14,1 percenta, zatiaľ čo v decembri to bolo 13,8 percenta. Neenergetický priemyselný tovar medziročne zdražel o 6,9 percenta a služby o 4,2 percenta.

Štatistiky eurozóny prvýkrát ovplyvnilo Chorvátsko, ktoré sa začiatkom januára stalo dvadsiatou krajinou používajúcou spoločnú menu. Jeho odhadovaná inflácia bola s hodnotou 12,5 percenta piata najvyššia. Viac rástli ceny len v Lotyšsku (21,6 percenta), Estónsku (18,8 percenta), Litve (18,4 percenta) a na Slovensku (14,9 percenta). Naopak najnižšiu infláciu mali podľa dnešného odhadu Španielsko a Luxembursko (5,8 percenta).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok