Muž, ktorý podal na Putina trestné oznámenie, pôjde väzenia. Odsúdili ho za opakovanú diskreditáciu

ta3 čtk
1.2.2023 10:19

Súd v ruskej Amurskej oblasti na Ďalekom východe odsúdil na tri roky odňatia slobody muža za "opakovanú diskreditáciu" ruskej armády a pohŕdaním súdom. Informoval o tom v stredu server Meduza, ktorý pôsobí v lotyšskom exile, s odvolaním sa na vyjadrenie mužovho advokáta na sociálnych sieťach.

Putin verejne skritizoval ministra priemyslu. Vyčítal mu šaškovanie s obstarávaním lietadiel
TASR/AP

Vladislav Nikitenko po vpáde ruských vojsk na Ukrajinu podal na všetky regionálne pobočky federálnej kriminálnej ústredne a prokuratúry trestné oznámenie na prezidenta Vladimíra Putina a ďalších členov politického a vojenského vedenia krajiny. Obvinil ich z rozpútania agresívnej vojny.

Nikitenko je označovaný za prvého človeka, ktorý bol v Rusku trestne stíhaný kvôli "opakovanej diskreditácii" ruskej armády po tom, čo bol o tento paragraf krátko po ruskej invázii rozšírený trestný zákonník. Prípad sa opieral o Nikitenkove protivojnové vyjadrenia na facebooku, obvinený bol vlani na jar. Od mája bol v domácom väzení, od júla vo vyšetrovacej väzbe. Mimovládna ľudskoprávna organizácia Memorial, ktorá je v Rusku zakázaná a vlani dostala Nobelovu cenu za mier, pokladá Nikitenka za politického väzňa.

"Rusko je rozhodne väzením, a to väzením tej najhnusnejšej triedy," napísal Nikitenko v roku 2021 po prepustení z väzenia. Odpykal si šesťročný trest za údajné zbitie policajta pri zatýkaní v roku 2015 - potom, čo sám na súde obhajoval troch policajtov obvinených zo zmlátenia podozrivého. Bol ale obvinený z urážky účastníkov súdu a neskôr tiež porušil zákaz vzďaľovať sa z domu. Počas svojho uväznenia napísal asi 8000 sťažností.

Obyvateľ Blagoveščenska tvrdí, že "miluje trestný zákonník". Ako "právnik-amatér" od začiatku tisícročia posiela na ruské súdy a justičné orgány každý rok množstvo sťažností. V predminulej dekáde sa roky vliekol jeho spor s predsedom súdu, ktorého označil za podvodníka. V tom čase na bicykli odišiel na Ukrajinu, kde pred ruským veľvyslanectvom niekoľko týždňov stanoval a držal hladovku, zatiaľ čo úrady vo vlasti po ňom vyhlásili pátranie. Po návrate do Ruska spomínaný súdny spor vyhral. Prípad sa dostal do učebníc ruských kriminalistov ako príklad oslobodzujúceho rozsudku vinou "nepresvedčivosti" prokurátora pred súdom.

"Rusko je osídlené dobytkom, ktorému vládne dobytok. Zriedkavé výnimky sú len od toho, aby potvrdzovali toto pravidlo," tvrdí Nikitenko, ktorý obviňuje Putina a jeho svitu nielen z rozpútania vojny, ale aj z vojnových zločinov, genocídy a medzinárodného terorizmu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok