V západnej Austrálii sa našla stratená kapsula s rádioaktívnym materiálom, pravdepodobne vypadla pri prevoze

ta3 čtk
1.2.2023 09:27

V západnej Austrálii bola po takmer týždennom pátraní nájdená malá kapsula s rádioaktívnou látkou, ktorá sa stratila pri preprave medzi mestom Newman a približne 1400 kilometrov vzdialeným Perthom. Podľa agentúry Reuters o tom informovali austrálske úrady.

V západnej Austrálii sa našla stratená kapsula s rádioaktívnym materiálom, pravdepodobne vypadla pri prevoze
TASR/AP

Strata kapsule obsahujúca malé množstvo rádioaktívneho cézia-137, ktoré po dotyku môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, vyvolala v posledných dňoch obrovskú pátraciu operáciu. Pátrací tím "doslova našiel ihlu v kope sena", uviedli západoaustrálske úrady. Predmet s rádioaktívnym materiálom prevážalo nákladné auto z bane severne od Newmanu. Látka vo vnútri kapsule sa bežne využíva pri banských prácach, uviedol spravodajský server BBC News.

Úrad hasičských a záchranných služieb (DFES) už skôr uviedol, že kapsulu s priemerom šesť milimetrov a dĺžkou osem milimetrov nemožno použiť ako zbraň, ale mohla by spôsobiť radiačné popáleniny a ďalšie zdravotné problémy, napríklad rakovinu.

Kapsula bola nájdená asi 50 kilometrov južne od mesta Newman. Podľa úradov puzdro s najväčšou pravdepodobnosťou vypadlo z nákladného auta, ležalo dva metre od kraja cesty. Ťažobná spoločnosť Rio Tinto sa za stratu predmetu ospravedlnila a sľúbila, že prípad dôkladne prešetrí. Pátrací tím použil pri hľadaní kapsule špeciálne vybavenie, vrátane detektorov radiácie, napísal server BBC News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok