Británia a EÚ uzavreli colnú dohodu, ktorá rieši problém ohľadom Severného Írska, uvádza The Times

ta3 čtk
1.2.2023 06:33

Británia a Európska únia uzavreli colnú dohodu, ktorá by mohla otvoriť cestu k ukončeniu sporov ohľadom Severného Írska po odchode Británie z Európskej únie. EÚ okrem toho, že prijala plán, ktorý by zamedzil nutnosti rutinných kontrol výrobkov smerujúcich do Severného Írska, tiež súhlasila, že Európsky súdny dvor by mohol rozhodovať o otázkach severného Írska iba v prípade, že mu prípad postúpia severoírske súdy.

Organizátori požiadali Britániu, aby hostila Eurovíziu 2023 namiesto Ukrajiny
AP Photo/Alberto Pezzali

O uzatvorení dohody informoval web denníka The Times s odvolaním sa na informované zdroje. Colnú časť britsko-únijnej dohody chceli vyjednávači verejne predstaviť už v decembri, ale na poslednú chvíľu oznámenie zrušili, píše denník. Podľa jedného zo zdrojov sa EÚ obávala, že by premiér Rishi Sunak nepresadil celý balík u severoírskej Demokratickej unionistickej strany (DUP) ani u stúpencov brexitu vo vlastnej Konzervatívnej strane. Londýnsky zdroj uviedol, že Sunak chcel mať celú dohodu pripravenú na podpis, namiesto toho, aby ju oznamoval po častiach.

Podľa oboch zdrojov museli obe strany ustupovať zo svojich požiadaviek. Colná dohoda v mnohom vychádza z britského návrhu. Tovar pre severoírsky trh nebude kontrolovaný, tovar určený na ďalší export prejde colnou kontrolou v prístavoch v Severnom Írsku, popisuje dohodu The Times. Británia a EÚ budú navyše zdieľať údaje o pohybe prepravcov.

Podľa britských zdrojov Brusel urobil významné ústupky aj v otázkach jurisdikcie európskeho súdu. Brusel doteraz trval na tom, že by Európska komisia mala mať možnosť odovzdávať prípady priamo súdu. Jeden zo zdrojov dodal, že EÚ sa od svojho pôvodného postoja veľmi vzdialila, dohoda podľa neho nikoho nepoteší, ale je nádej, že všetkých dostatočne uspokojí.

Rozhovory o severoírskom protokole, teda o tej časti brexitovej dohody, ktorá hovorí o kontrolách tovaru medzi Severným Írskom a zvyškom Británie, boli po sedemmesačnej pauze obnovené vlani v októbri. Šéf britskej diplomacie James Cleverly na začiatku roka uviedol, že rokovania postupujú pomerne rýchlo.

Jeden z vládnych zdrojov dodal, že existuje "silná zhoda", že spor o protokol nemožno nechať pokračovať. Zatiaľ sú však všetci opatrní a nechcú sa bližšie vyjadriť k tomu, kedy by mohla byť dohoda formálne oznámená. Je však prianím oznámiť balíček pred výročím Belfastskej dohody, teda pred 10. aprílom.

Británia opustila EÚ pred tromi rokmi. Urobila tak na základe dohody, ktorá ošetruje aj kľúčovú výzvu v podobe zachovania voľného režimu na hranici Severného Írska s Írskou republikou, z ktorej sa v dôsledku brexitu však stala vonkajšie hranice EÚ. Nakoniec sa Londýn a Brusel dohodli, že na uvedenú časť Spojeného kráľovstva sa budú naďalej vzťahovať pravidlá jednotného trhu Únie, zatiaľ čo kontroly tovaru budú prebiehať pri jeho ceste medzi regiónom a zvyškom Británie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok