Iránsky súd odsúdil mladý pár za tanec v Teheráne, dostali desať rokov väzenia

TA3/ČTK
31.1.2023 21:18

Iránsky súd odsúdil mladý pár na desať a pol roka väzenia za to, že natočili tanec v jednej z najznámejších budov v iránskom hlavnom meste. Informovali o tom obhajcovia ľudských práv.

Iránsky súd odsúdil mladý pár za tanec v Teheráne, dostali desať rokov väzenia
Reprofoto/YouTube

Astiyaz Haghighová a jej priateľ Amir Mohammad Ahmadi boli zatknutí vlani v novembri po tom, čo na Instagrame zverejnili video, na ktorom tancujú pred futuristickou vežou slobody. Podľa BBC ich účty sledujú takmer dva milióny ľudí. Mladá žena nemala na sebe šatku, čo je v rozpore s prísnym iránskym dress code pre ženy. Webová stránka britských novín The Guardian píše, že ženy v Iráne nesmú tancovať na verejnosti a určite nie s mužom.

Súd v Teheráne odsúdil muža a ženu na desať a pol roka väzenia, zakázal im používať internet a opustiť Irán, uviedla Agentúra aktivistov za ľudské práva, so sídlom v Spojených štátoch. Súd ich uznal vinnými z "podnecovania ku korupcii a verejnej prostitúcii" a zo "zhromažďovania s úmyslom porušovať národnú bezpečnosť". Zdroje blízke rodinám mladého páru podľa HRANA uviedli, že Haghigh ani Ahmadi nemohli byť počas súdneho procesu navštevovaní právnikmi.


Iránske úrady postupujú prísne proti akejkoľvek forme protestu od smrti Mahsy Amíníovej. Mladá žena zomrela po tom, čo ju zadržala morálna polícia za údajne nedostatočne zakryté vlasy. Podľa OSN bolo odvtedy zatknutých najmenej 14 000 ľudí vrátane celebrít, novinárov, právnikov a obyčajných ľudí, ktorí vyšli do ulíc, aby protestovali proti režimu, ako aj chudobe, nezamestnanosti, korupcii a nespravodlivosti. Najmenej štyria demonštranti boli popravení.

Video Haghighovej a Ahmadiho, ktoré ukazuje, ako muž zdvíha svoju priateľku a jej dlhé vlasy vejú vo vetre, mnohí považujú za symbol slobody, ktorú požadujú prívrženci protestného hnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok