Rusko neplní svoje záväzky vyplývajúce z jadrovej dohody START, tvrdia USA

TA3/TASR
31.1.2023 20:18

Spojené štáty v utorok uviedli, že Rusko si neplní záväzky na základe novej zmluvy START o obmedzení jadrového zbrojenia. Neumožňuje totiž inšpekcie na svojom území.

sfvfd
TASR/AP

Ministerstvo zahraničných vecí USA v reakcii na žiadosť Kongresu napísalo, že Rusko pozastavilo inšpekcie a zrušilo rozhovory o ich obnovení. Neobvinilo však Moskvu z rozširovania nukleárneho arzenálu nad dohodnuté limity.
Hovorca americkej diplomacie uviedol, že postoj Ruska ohrozuje životaschopnosť americko-ruskej kontroly jadrového zbrojenia. Moskva má podľa neho "jasnú cestu" k návratu k plneniu dohody, ktorou je opätovné umožnenie kontrol.

 Rozhovory medzi Moskvou a Washingtonom o obnovení inšpekcií na základe novej dohody START sa mali konať v novembri v Egypte, Rusko ich však odložilo na neurčito. Americké inšpekcie svojich vojenských objektov pozastavilo vlani v auguste s odvolaním sa na obštrukcie USA, ktoré tieto obvinenia odmietli.

"Ruským inšpektorom nič nebráni, aby cestovali do Spojených štátov na vykonanie inšpekcií," uviedol hovorca americkej diplomacie v utorok.

Zmluvu o znížení počtu strategických jadrových zbraní New START podpísali 8. apríla 2010 v Prahe vtedajší prezidenti Barack Obama a Dmitrij Medvedev. Platnosť stanovili na desať rokov od jej ratifikácie z 5. februára 2011 s možnosťou jednorazového predĺženia o päť rokov.

Zmluva stanovuje limity počtu jadrových zbraní a ich nosičov vo vojenských arzenáloch Spojených štátov a Ruskej federácie. Súčasťou zmluvy je aj režim overovania jej plnenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok