Zamerané na vešiaky: Pomocou týchto rád ušetríte miesto v skrini a oblečenie nezničíte

TA3/zm
6.2.2023 08:00

Niektoré kúsky si v šatníku skladáme, iné zas vešiame. Robíte to však správne? Spôsob, akým veci skladujete v skrini môže totiž nielen ušetriť miesto, ale aj predĺžiť životnosť oblečenia.

Zamerané na vešiaky: Pomocou týchto rád ušetríte miesto v skrini a oblečenie nezničíte
Pexels

Čo patrí na vešiak a aký použiť? Venujte ich výberu dostatočnú pozornosť. Síce to v skrini vyzerá esteticky, ak sú vešiaky rovnaké, ale z hľadiska predĺženia životnosti oblečenia potrebujú rôzne kúsky aj rôzne typy zavesenia.

Šaty

Bezpochyby na vešiak patria šaty, o to viac ak sú z jemných materiálov. Svedčí im vystužený materiál, aby nevyťahal plecia. Aj tvar je dôležitý, vyhnite sa rovnému, naopak, siahnite po vešiakoch zahnutých do oblúka.

Sukne

Aj sukne sú príkladom kúskov, ktoré by sa mali zavesiť, no v tomto prípade dbajte na materiál. Prírodné tkaniny a ľahké materiály zvládnu aj prevesenie cez vodorovnú časť vešiaka. No niektoré druhy materiálov ako je koža, alebo typov sukní ako sú plisované, by nemali visieť preložené, ale pripnuté na klipy špeciálnych vešiakov. Ak sa bojíte, že zanechajú na sukni odtlačky, vložte medzi ne penu.

Blúzky a košele

Miesto na vešanie si nechajte aj pre blúzky a košele. V praxi sa najviac osvedčili drevené alebo zamatom potiahnuté vešiaky, z ktorých oblečenie tak ľahko neskĺzne. No i tak ich pri uskladnení zapnite aspoň na jeden gombík.

Kabáty

Bezpochyby ich treba vešať, aby si zachovali svoj tvar. Kabáty sú však zvyčajne dosť ťažké, preto by mali vešiaky ich váhu uniesť. A v takom prípade zabudnite na plast alebo mäkký kov. Staré dobré drevo bude najlepšou voľbou.

Nohavice vs. džínsy

Medzi nohavicami z bežnej látky a džínsami, ktoré sú z výrazne odolnejšieho materiálu, je rozdiel aj v uskladnení. Tie prvé vešajte cez vodorovnú časť vešiakov, prípadne odolnejšie tkaniny pripnite na klipy. Denim však skladajte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok