Zaradenie štyroch nemocníc do najnižšej kategórie bude mať fatálne následky, varuje Banskobystrický kraj

TA3
31.1.2023 19:07

Zaradenie štyroch nemocníc v Banskobystrickom kraji, do najnižšej kategórie bez schválenia doplnkových programov, bude mať fatálne následky pre zdravotnú starostlivosť obyvateľov. Podľa vedenia župy to ukázali rokovania, ktoré mali priamo v dotknutých regiónoch. Ministra zdravotníctva preto vyzvali, aby tieto programy verejne garantoval.

Banskobystrická župa žiada ministra zdravotníctva, aby verejne garantoval, že všetky úkony, ktoré sú dnes vykonávané v Brezne, Veľkom Krtíši, Žiari nad Hronom a v Revúcej, budú vykonávané aj od 1.januára budúceho roka a nebudú redukované. Ak sa tak nestane a nemocniciam ich neschvália, hrozia podľa župy fatálne následky. Kraj tvrdí, že doteraz neboli zverejnené ani konkrétne podmienky, ktoré nemocnice musia spĺňať. Tvrdia, že už teraz táto neistota spôsobila, že lekári váhajú, či v nemocniciach prvého stupňa aj zostanú. 

Na Horehroní už vo veľkom podpisujú petíciu, aby bola nemocnica v Brezne preradená do druhej kategórie, inak samotné ministerstvo poruší zákon o dojazde záchranky do 45 minút. Župa opakuje, že úradníci opäť urobili reformu bez toho, aby vytiahli nohy z Bratislavy.  

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok