Ukrajina vyzýva Maďarsko, aby prestalo s protiukrajinskou rétorikou

ta3 ČTK
31.1.2023 18:20

Ukrajinské ministerstvo zahraničia vyzýva Maďarsko, aby prestalo s protiukrajinskou rétorikou, a zabránilo tak nenapraviteľným následkom pre vzájomné vzťahy. Ministerstvo to uviedlo po tom, čo si predvolalo maďarského veľvyslanca v Kyjeve kvôli nedávnym výrokom maďarského národno-konzervatívneho premiéra Viktora Orbána.

orbán
TASR/AP

Ukrajinské ministerstvo zahraničia Orbánove výroky označilo za "znevažujúce". "Maďarská strana bola vyzvaná, aby zastavila tento negatívny trend, a zabránila tak nenapraviteľným dôsledkom pre vzťahy medzi oboma krajinami," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničia.

Orbán pred niekoľkými dňami na stretnutí s novinármi dal podľa portálu RBK-Ukrajina najavo, že neveria vo víťazstvo Kyjeva vo vojne s Ruskom a že sa domnieva, že sa Ukrajina postupne premení na "neriaditeľnú trosku". Už teraz sa podľa neho Rusom podarilo premeniť Ukrajinu na "krajinu nikoho" a je na tom podľa Orbána podobne ako Afganistan.

Orbán je známy svojím ústretovým postojom voči Rusku. Dlhodobo kritizuje sankcie, ktoré Európska únia uvalila na Moskvu kvôli invázii na Ukrajinu. Do susednej krajiny napadnutej pred takmer rokom tiež odmieta posielať zbrane.

Vzťahy medzi Kyjevom a Budapešťou boli napäté ešte pred minuloročným vpádom ruských vojsk na Ukrajinu. Budapešť vyčíta Kyjevu obmedzovanie práv maďarskej menšiny na Zakarpatí kvôli presadzovaniu výučby v školách v ukrajinčine a blokovala kvôli tomu rokovania Ukrajincov so Severoatlantickou alianciou. 

Naopak Kyjev s podozrením hľadí na maďarskú podporu menšinám v cudzine, vrátane udeľovania dvojitého občianstva a finančnej pomoci, ako na podporu snáh o revíziu hraníc. 

Zakarpatie, ktoré bolo v medzivojnovom období súčasťou Československa ako Podkarpatská Rus, bolo pred koncom prvej svetovej vojny a počas druhej svetovej vojny súčasťou Uhorska, respektíve Maďarska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok