Leopard, Challenger aj americký Abrams. Západ dodá Ukrajine v prvej vlne viac ako 100 tankov

ta3 ČTK
31.1.2023 15:19

Ukrajina dostane 120 až 140 tankov v "prvej vlne" dodávok od "tankovej koalície" zloženej z 12 západných krajín, uviedol v utorok ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba počas virtuálnej tlačovej konferencie.

ONLINE: Nemecko chce dodať Ukrajine protilietadlové systémy. Dve rakety preleteli nad elektrárňou v Záporoží
TASR/DPA

Kyjev podľa neho v zákulisí pracuje na tom, aby získal tanky od ešte väčšieho počtu krajín. "Pokračujeme v práci na rozširovaní tankovej koalície aj na navýšení už prisľúbených príspevkov," povedal podľa agentúry Reuters.

Kuleba spomenul tanky Leopard 2 nemeckej výroby, britskej Challenger 2 a americkej M1 Abrams. Podľa serveru RBK-Ukrajina hovoril aj o tom, že Kyjev dúfa, že dostane aj francúzske tanky Leclerc. Paríž zatiaľ oficiálne prisľúbili obrnené prieskumné vozidlá AMX10 RC, ktoré niekedy bývajú označované aj za ľahké tanky, respektíve stíhače tankov.

Kyjev tento mesiac získal sľuby západných krajín ohľadom dodávok tankov v dobe, ktorá je označovaná za kritickú pre ďalší priebeh vojny. Ukrajina si od západných tankov sľubuje, že jej pomôžu odraziť inváziu ruských vojsk, zatiaľ čo Moskva vynaložila obrovské úsilie, aby dosiahla aspoň pomalý postup svojich vojsk na východe Ukrajiny.

Kyjev plánuje veľkú protiofenzívu s cieľom získať späť územie zabrané Ruskom na juhu a východe krajiny. Spojené štáty radia Kyjevu, aby tieto plány odložil, kým na Ukrajinu nedorazí západná vojenská pomoc. Ukrajina sa tiež obáva, že by Rusko mohlo v nadchádzajúcich týždňoch či mesiacoch začať vlastnú veľkú ofenzívu.

Náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj povedal minulý mesiac, že na zahnanie Rusov do pozícií pred inváziou potrebuje asi 300 tankov, 600 až 700 bojových vozidiel pechoty a 500 húfnic.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok