Účty za plyn o 850 percent vyššie. Bytové domy s vlastnými kotolňami zažili nepríjemné prekvapenie

ta3
31.1.2023 14:46

Viaceré bytové domy s vlastnými plynovými kotolňami zažili nepríjemné novoročné prekvapenie. V januárových vyúčtovacích faktúrach im prišli nedoplatky za rok 2022 v desaťtisícových sumách. Majitelia bytov, medzi ktorých sa suma nedoplatku rozpočítava, sa tak dostávajú do často neriešiteľnej situácie. Ak faktúry nezaplatia, dodávateľ ich môže odpojiť. O tejto téme sme sa rozprávali s riaditeľom bytového družstva v Galante Martinom Takáčom.

Účty za plyn o 850 percent vyššie. Bytové domy s vlastnými kotolňami zažili nepríjemné prekvapenie
ta3

Mnohí si však nedokážu predstaviť, a ani nevedia zaplatiť tak enormne vysoké faktúry za plyn. Čo však bude nasledovať, ak to občan nezaplatí? "Zástupca dodávateľa mi povedal, že faktúry sú splatné už teraz a máme dva až tri týždňe, kým sa vyjadria a reálne príde k odpojeniu," uviedol Takáč. 

Ministerstvo hospodárstva sa však vyjadrilo, že domácnosti sa nebudú odpájať od energií. Jedna vec je povedať to, druhá zase, či to vedia aj dodávatelia, ktorí chcú, aby sa im tie faktúry zaplatili. Logicky, nedá sa tam veľa namietať. Poznali domácnosti  cenníky ešte predtým, ako im boli vyúčtované astronomicky vyoké sumy za plyn. "Nie. My sme do konca apríla odoberali plyn cez IČO nášho bytového družstva, kde sme mali zazmluvnenú cenu 27 eur za megawatt, potom sa zmenila legislatíva," povedal riaditeľ bytového družstva v Galante.


Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok