Miroslav Kollár o Modrej koalícii: Nie sme ako Matovič, ktorý zbieral poslancov na ulici

ta3/Milan Špak
31.1.2023 17:03

Mikuláš Dzurinda minulý týždeň predstavil politický projekt s názvom Modrá koalícia. Do bývalej strany Spolu so sebou priniesol mladých odborníkov z mnohých sfér bez politických skúseností. Mená bez skúseností prinieslo do politiky aj OĽANO. Predseda strany Miroslav Kollár v rozhovore pre ta3 povedal, že Modrá koalícia nie je v žiadnom prípade druhé OĽANO a nebude zbierať poslancov na ulici, ako to robil Igor Matovič.

Miroslav Kollár o Modrej koalícii: Nie sme ako Matovič, ktorý zbieral poslancov na ulici
TASR - Jaroslav Novák

Poslancov na ulici nezbierame

Mikuláš Dzurinda prináša do strany veľké množstvo mladých ľudí, odborníkov z rôznych oblastí, ktorí poväčšine nemajú politické skúsenosti. Zároveň sú to pre bežných Slovákov nie veľmi známe tváre. Mená bez skúseností prinieslo do politiky aj OĽANO. V čom majú títo ľudia iný potenciál? 

Týchto mladých ľudí, ktorí prišli s Mikulášom Dzurindom, by som neurážal tým, že ich budem porovnávať s mnohými poslancami z OĽANO. Vieme, ako ich Igor Matovič zbieral na ulici. Toto fakt nie je ten prípad a nie je to ani z tisíckilometrovej diaľky druhé OĽANO. Na jednej strane, počúvame, ako sklamali tí "storoční" politici, všetci voláme po nových ľuďoch v politike, a keď príde Mikuláš Dzurinda s novými ľuďmi v politike, tak hovoríme, že sú neznámi. Jasné, že sú neznámi. Veď aj Mikuláš Dzurinda začínal ako železničiar, potom bol hovorca SDK a nakoniec líder a premiér.

Mikuláš Dzurinda povedal, že to nebola tieňová vláda na tej tlačovej konferencii. Sú to schopní ľudia, z ktorých mnohí majú na to, aby už dnes boli stokrát lepšími poslancami ako tí dnešní. Mnohí majú na to, aby boli na významných pozíciách vo výkonných zložkách štátu a niektorí majú podľa mňa aj na to, aby vedeli byť o nejaký čas aj dobrými ministrami. Navyše, nikto z nich si nepotrebuje "kaziť povesť" tým, že by šiel do politiky. Všetci žijú spokojné úspešné životy, a napriek tomu majú chuť ísť pomôcť krajine, pretože v nej chcú žiť alebo sa do nej chcú vrátiť. Som rád, že sa takí ľudia našli. 

Mnoho šikovných ľudí máme aj v bývalej strane Spolu. Aj tí známejší hráči v politike, ktorí takisto premýšľajú o svojej budúcnosti, sa tiež pozerajú na to, kto sme a ako sa nám darí. Komunikácia s nimi je čoraz bližšia, pretože vidia, že je to reálna politická strana s reálnymi štruktúrami, financiami a ľuďmi. Myslím si, že k tejto partii mladých ľudí a ľudí zo Spolu sa pridajú aj nejakí zo súčasných áčkových politikov. O nich budeme stáť aj my, pretože by bola škoda, keby v politike skončili.

Budúcnosť s Hegerom

Jedným z takýchto ľudí by mohol byť aj Eduard Heger, aj keď zatiaľ nepoznáme jeho budúcnosť. Mohol by zohrávať nejakú úlohu, napríklad na kandidátke ako volebný líder?

Zopakujem, čo povedal Mikuláš Dzurinda. Som v tomto veľmi pokorný, pretože my sme sa síce spojili do Modrej koalície, ale stále nemáme v rukách žetóny, aby sme mohli byť tými, ktorí rozdávajú karty. Budeme trpezlivo pracovať na tom, aby sme zvyšovali náš potenciál a rozprávali sa s možnými partnermi. Dnes sa rozpráva z tejto demokratickej časti o budúcnosti každý s každým. 

V súvislosti s Eduardom Hegerom poviem dve veci. Jednak dúfam, že sa rozhodne o tom, či a kedy budú predčasné voľby, čo determinuje jeho budúcnosť na najbližšie mesiace. Druhá vec je, že v tejto chvíli je stále členom OĽANO, takže tam nie je priestor na nejakú zásadnú debatu. Vo chvíli, keď bude jasné, ako premýšľa či pôjde do volieb s Igorom Matovičom, alebo chce ísť sám, či sa chce rozprávať o spolupráci, alebo najprv založiť vlastnú stranu, bude priestor na diskusiu o budúcnosti.

Netajíte sa rokovaniami s KDH. Ako pokročili za posledné dni vaše rozhovory?

Rokovania by sme mali mať v najbližších dňoch. Ja som zachytil, že KDH malo nejaké zásadnejšie rokovanie cez víkend. Rozumiem signálom, ktoré vysielajú navonok. Modrá koalícia určitým spôsobom vzniká na pôdoryse Európskej ľudovej strany, ktorej členmi sú aj Spolu, aj KDH, aj OĽANO. Nemá zmysel tie sily trieštiť a pokiaľ sa KDH rozhodne, že chce ísť cestou európskej kresťanskej demokracie so všetkým, čo k tomu patrí, budeme radi a máme záujem o spoluprácu. Rozumiem histórii KDH aj sklamaniu z posledných dvoch volieb, že sa nedostali do parlamentu. Na konci dňa o tom budú rozhodovať vnútorné štruktúry, je to demokratická strana. Ale máme záujem.

Buď sa ako európski demokrati dohodneme na tom, že sme európska krajina 21. storočia a tak budú vyzerať aj riešenia, alebo budeme mať problém. V najbližších dňoch nás čaká rokovanie s KDH a nemyslím si, že bude posledné. Bude závisieť aj od termínu volieb. Ak budú v septembri, bude tam viac času na tieto pozičné hry, pri ktorých chápem, že sú nevyhnutné. No skôr by som sa chcel baviť o tom, čo budeme robiť s krajinou. Ak budú voľby v júni, tak to, našťastie, budeme musieť urýchliť, pretože o šesť-sedem týždňov budeme musieť odovzdávať kandidátky.

V spolupráci s KDH by ste si vedeli predstaviť aj koalíciu na štýl PS/Spolu?

To sú technikálie, ktoré budeme riešiť, keď si definitívne povieme, že chceme ísť do volieb spoločnou cestou a budeme hľadať ten najzmysluplnejší model, aby sa nestratili voliči, ktorí chcú vidieť tú značku na volebnom lístku. Na druhej strane, nechceme urobiť chybu, akú urobilo PS/Spolu v posledných voľbách. Ja som vtedy ešte nebol v Spolu, ale plne rešpektujem, že chceli ísť úplne férovou a transparentnou cestou. Len im na konci chýbalo nejakých 900 hlasov.

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na YouTube Televízie ta3.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok