Bratislavskí vodári spolu s vedcami zachraňujú Sihoť

SITA
2.2.2013 19:16

Zástupcovia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave hľadajú systém monitorovania najstaršieho vodárenského zdroja.

Bratislavskí vodári spolu s vedcami zachraňujú Sihoť
SITA

Ochranou najstaršieho vodárenského zdroja Sihoť sa zaoberá pracovná skupina, ktorú tvoria zástupcovia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a Fakulty elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ako informoval hovorca vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle, cieľom spolupráce je vytvoriť účinný systém monitorovania na ostrove, ktorý by potom mohli uviesť do praxe.
Odborníci sa vyberú do terénu a budú hľadať vhodné spôsoby, ako ochrániť zdroj pitnej vody, ktorý dnes zásobuje vodou viac ako 200 000 ľudí. Spoluprácu začala Bratislavská vodárenská spoločnosť s Fakultou elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity na základe podpisu memoranda o spolupráci v októbri minulého roka. Zatiaľ sa konalo prvé pracovné stretnutie oboch inštitúcií, konkrétne riešenia by sa mohli ukázať na ďalších rokovaniach. Pracovná skupina sa bude zaoberať aj spôsobom, ako ich uplatniť v praxi.

Ochranu ostrova Sihoť riešili aj bratislavskí poslanci vlani na septembrovom zasadnutí zastupiteľstva. Uvažovalo sa, že cez ostrov povedie cyklotrasa do Devína. Mestskí poslanci nakoniec dali v septembri takémuto riešeniu červenú práve pre ochranu pitného zdroja. Trasa do Devína by tak mala ísť popri Devínskej ceste, poza záhradky. Poslanci počas diskusie riešili, ako monitorovať ostrov tak, aby nedošlo k znečisteniu vody. Za cyklochodník mimo ostrova Sihoť bola Bratislavská vodárenská spoločnosť, túto možnosť odporúčal aj Výskumný ústav vodného hospodárstva. Mimosihoťský variant uprednostňoval aj minister životného prostredia Peter Žiga, bratislavský primátor Milan Ftáčnik vtedy uviedol, že ak by mal právo hlasovať, bol by za cyklotrasu mimo ostrova, keďže ochrana pitnej vody je prioritou.
Ostrov Sihoť je najstarší vodárenský zdroj v prevádzke Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a vodu dodáva nepretržite od roku 1886. Vodou zásobuje obyvateľov Bratislavy a časti Záhoria. Na ostrove sa nachádza 46 studní a štyri čerpacie stanice. Ostrov Sihoť je sprístupnený verejnosti v rámci exkurzií Vodárenského múzea. Zúčastniť sa na nich môžu skupiny v minimálnom počte 10 ľudí a treba sa vopred prihlásiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok