O biometrické občianske preukazy doteraz požiadalo viac než 150-tisíc ľudí

ta3/TASR
31.1.2023 10:10

Od decembra 2022 požiadalo o nové biometrické občianske preukazy s bezkontaktným čipom vyše 155 000 ľudí. V utorok o tom informoval dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec. Doteraz vydané staršie typy občianskych preukazov možno používať do konca doby ich platnosti.

Nové občianske preukazy obsahujú zakódované biometrické dáta v podobe dvoch prstov a podoby tváre. "Ministerstvo vnútra na žiadnych databázach neukladá biometrické informácie o občanovi, ani otlačky prstov a ani podobu tváre," zdôraznil štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty. V momente vydania dokladu sú tieto údaje vymazané z informačných systémov ministerstva.

V súvislosti s vydávaním biometrických občianskych preukazov ide o dorovnanie bezpečnosti na úroveň pasov. Dôvod, prečo ministerstvo pristúpilo k vydávaniu nových občianskych preukazov, je "dobiehanie transpozičného deficitu".

Biometrické občianske preukazy obsahujú viacero bezpečnostných prvkov. Niektoré sú viditeľné len pod UV svetlom, napríklad znak SR. "Je to bezpečnostný prvok, ktorý je jedinečný. Slovenský znak vo farbách sme ešte nemali pod UV svetlom na žiadnom doklade," podotkol riaditeľ Odboru dokladov a evidencií Prezídia Policajného zboru Jozef Jánsky.

Platný občiansky preukaz si ľudia nemusia meniť. O nový doklad by mali požiadať čo najskôr aktívni používatelia zaručeného elektronického podpisu s preukazom vydaným pred 20. júnom 2021, pretože platnosť certifikátov na e-podpis uložených na čipe ich dokladu sa skončila 31. decembra 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok